current views are: 1

23 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση12:49

Ανάπτυξη 0,7% «βλέπει» για το 2014 το ΙΟΒΕ

Επιστροφή στην ανάπτυξη προβλέπει για το 2014 το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεσή του. 

Δημοσίευση 12:49’
αρθρο-newpost

Επιστροφή στην ανάπτυξη προβλέπει για το 2014 το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεσή του. 

Επιστροφή στην ανάπτυξη προβλέπει για το 2014 το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεσή του. 

Ειδικότερα, το ΙΟΒΕ «βλέπει» για φέτος ανάπτυξη της τάξης του 0,7%, αλλά και ανεργία στο 26,7%, ενώ εκτιμά ότι η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών θα ανέλθει οριακά κατά 1%.

«Η μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ήπια ανάπτυξη στη συνέχεια του τρέχοντος έτους, η οποία θα καθορίσει και την τάση του ΑΕΠ στο σύνολό του, θα οδηγήσει σε μικρή υποχώρηση της ανεργίας φέτος, για πρώτη φορά από το 2008», αναφέρει η έκθεση, ενώ όσον αφορά στην ανεργία σημειώνεται ότι «καθώς οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας έπονται αυτών στην παραγωγική δραστηριότητα με χρονική υστέρηση 2-3 τριμήνων, η πτώση της ανεργίας θα γίνει αρκετά αισθητή από το τρίτο τρίμηνο, υπό την περιοριστική επίδραση σε αυτήν της σημαντικής διεύρυνσης της εποχικής απασχόλησης σε δραστηριότητες στον ευρύτερο τομέα του τουρισμού».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η έκθεση του ΙΟΒΕ, ανασχετικά στην υποχώρηση της ανεργίας, αλλά σε μικρό βαθμό, αναμένεται να επενεργήσουν οι προγραμματισμένες για τη διετία 2013-2014 οι απολύσεις στο Δημόσιο. 

Συνεκτιμώντας το υψηλό επίπεδο της ανεργίας στις αρχές του 2014, η πρόβλεψη για το μέσο επίπεδό της φέτος αναθεωρείται οριακά επί τα χείρω, στο 26,7%, ποσοστό που είναι ελαφρώς μικρότερο του περυσινού (27,5%)», εκτιμά το ΙΟΒΕ.

Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης είναι πλέον πίσω μας και η κεντρική πρόβλεψη της οικονομικής πολιτικής για θετικό ρυθμό ανάπτυξης κατά το τρέχον έτος είναι επιτεύξιμη.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρει, δεν θα είναι δυνατό να επιτευχθούν μελλοντικά υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης χωρίς να αποκατασταθούν συνθήκες ευχερέστερης πρόσβασης σε χρηματοδότηση και κυρίως χωρίς να προχωρήσει η εφαρμογή των απαραίτητων δομικών μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέπουν την αποφασιστική μεταφορά παραγωγικών πόρων στην εξωστρεφή επιχειρηματικότητα.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα της οικονομικής πολιτικής, η έκθεση σημειώνει ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί η δυναμική της προσαρμογής να διατηρηθεί κυρίως μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας στην οποία θα οδηγήσουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις και η ρήξη με τις βασικές παθογένειες του οικονομικού υποδείγματος του παρελθόντος.

«Θα πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες χρηματοδότησης προς νέες παραγωγικές επενδύσεις, μια εξέλιξη που προϋποθέτει, εκτός των άλλων και αποφασιστικότητα στο θέμα του χειρισμού παλαιότερων δανείων που δεν θα είναι αποτελεσματικό να εξυπηρετηθούν», σημειώνεται.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η πιο σημαντική προϋπόθεση για την είσοδο σε ένα κύκλο ανάκαμψης είναι να υπάρξει μια αποφασιστική στήριξη των μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα μια τομή στη σχέση του δημόσιου τομέα και της επιχειρηματικότητας.

Να ολοκληρωθούν γρήγορα τα προαπαιτούμενα

Σε άλλο σημείο της έκθεσης, το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι «η ολοκλήρωση του εκλογικού κύκλου, χωρίς ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις ή ανατροπές, επιτρέπει τη συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής και κυρίως των μεταρρυθμίσεων στη δομή και τη λειτουργία του κράτους, καθώς και των διαρθρωτικών αλλαγών σε αγορές προϊόντων- υπηρεσιών, οι ρυθμοί υλοποίησης των οποίων επιβραδύνθηκαν σημαντικά κατά την προεκλογική περίοδο» και προσθέτει «το χρονικό διάστημα το οποίο μεσολαβεί μέχρι την επόμενη αξιολόγηση από την τρόικα είναι μικρό, γεγονός που συνεπάγεται ότι πρέπει να γίνει με γοργούς ρυθμούς η σχετική προετοιμασία, στην οποία περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών».

«Οι διαπραγματεύσεις κατά την επόμενη αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής θα εστιάσουν κυρίως στην οριστικοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο 2015- 2017, όπως επίσης στην εξέταση της ύπαρξης “χρηματοδοτικού κενού” και στους δυνητικούς τρόπους κάλυψής του. Ανεξάρτητα από το μείγμα δημοσιονομικών μέτρων το οποίο θα αποφασιστεί για τα επόμενα χρόνια, στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αναμένονται πρόσθετες σε σύγκριση με πέρυσι δημοσιονομικές πιέσεις μέσω των νέων μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και της αύξησης της παρακράτησης φόρου εισοδήματος στους συνταξιούχους, της μεγαλύτερης συσσώρευσης φορολογικών υποχρεώσεων (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) και των αλλαγών στο φορολογικό σύστημα (πχ φορολόγηση ως νομικά πρόσωπα φορολογουμένων που μέχρι το 2013 φορολογούνταν ως φυσικά πρόσωπα, κατάργηση φοροαπαλλαγών)», εκτιμά.

Όσον αφορά στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος πέρυσι και τη μη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων φέτος, «έχουν άρει αρκετά την απαισιοδοξία και την επιφυλακτικότητα των νοικοκυριών, οδηγώντας σε πραγματοποίηση ορισμένων αναβεβλημένων αγορών τους και γενικότερα σε μικρή ενίσχυση των καταναλωτικών τους εξόδων, όπως προκύπτει και από τα σχετικά στοιχεία του δείκτη Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης». 

Πάνω από 3,5 εκατ. Έλληνες στα όρια της φτώχειας

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΙΟΒΕ, για τη φτώχεια στην Ελλάδα είναι αποκαρδιωτικά. 

Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 4η θέση μεταξύ των 28 κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το υψηλότερο ποσοστό πολιτών στο όριο της φτώχειας.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την έκθεση του ΙΟΒΕ


σχετικα αρθρα