Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2014, στέλνοντας... ανησυχητικά μηνύματα.

Το Ταμείο επικαλέστηκε τις «άσχημες εκπλήξεις» που απορρέουν από τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας και την επιδείνωση των «γεωπολιτικών κινδύνων» στην Ουκρανία καθώς και στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) του κόσμου θα αυξηθεί με ρυθμό 3,4% φέτος, σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη του ΔΝΤ —η οποία είναι μειωμένη κατά 0,3% σε σύγκριση με τις προβλέψεις του ιδίου τον Απρίλιο—, πριν η ανάπτυξη επιταχυνθεί τον επόμενο χρόνο στο 4%.

Το αίσθημα απαισιοδοξίας που ενέσκηψε και πάλι οφείλεται στο «δυσμενές κλίμα που παρατηρήθηκε στο πρώτο τρίμηνο, κυρίως στις ΗΠΑ, και στις λιγότερο αισιόδοξες προοπτικές πολλών αναδυόμενων οικονομιών».

Το Ταμείο δεν αναμένει πλέον παρά μια «απογοητευτική» ανάπτυξη στις ΗΠΑ, έως και 1,7% το 2014, μια πρόβλεψη μειωμένη κατά 1,1% σε σχέση με τις προβλέψεις του Απριλίου.

Πάντως «αυτό είναι κάτι που έχουμε πλέον αφήσει πίσω μας» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Ολιβιέ Μπλανσάρ, επιχειρώντας να εμφανιστεί καθησυχαστικός.

Η Κίνα, βλέπει την εσωτερική ζήτησή της να σημειώνει πτώση «μεγαλύτερη απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί» ανέφερε το ΔΝΤ, που αναθεώρησε προς τα κάτω κατά 0,2%, την πρόβλεψή του για το ρυθμό ανάπτυξης στη χώρα (7,4%).

Όσο για την Ευρωζώνη; Οι προβλέψεις παραμένουν αμετάβλητες στο 1,1%, παρότι το Ταμείο συνεχίζει να προειδοποιεί για τον χαμηλό πληθωρισμό στην περιοχή.

Ανησυχία εκφράζεται, πάντως, για την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων.

«Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν επιδεινωθεί από τον Απρίλιο: οι κίνδυνοι μιας ραγδαίας αύξησης των τιμών του πετρελαίου εντείνονται εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και των γεγονότων που σχετίζονται με την Ουκρανία και συνεχίζουν» να υφίστανται, ανέφερε το Ταμείο.

Στην καρδιά μιας σύγκρουσης με το Κίεβο και στο στόχαστρο κυρώσεων από χώρες της Δύσης, η Ρωσία βλέπει τις προβλέψεις για την ανάπτυξή της να μειώνονται δραστικά κατά 1,1%, στο 0,2%, πολύ κοντά στην ύφεση.

Σχετικά με τις άλλες αναδυόμενες οικονομίες, το ΔΝΤ προβλέπει μια μικρή συρρίκνωση αλλά δεν αναμένει ότι θα ξεσπάσει μια «οικονομική καταιγίδα».