Τη λύση της καταβολής ενοικίου αντί για δόσης προς τις τράπεζες εξετάζει το υπουργείο οικονομικών για χιλιάδες πολίτες που έχουν «κόκκινα δάνεια».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η απόκτηση από τις τράπεζες της κυριότητας των ακινήτων που οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.

Οι τράπεζες αφού θα αποκτούν την κυριότητα στη συνέχεια θα τα ενοικιάζουν στους δανειολήπτες ή θα τα παραχωρούν με χρηματοδοτική μίσθωση, ένα είδος leasing που ίσως προβλέπει και δυνατότητα επαναγοράς στο τέλος.

Την ίδια ώρα, το κράτος θα παρεμβαίνει με δίχτυ προστασίας που θα περιλαμβάνει επιδότηση του ενοικίου, σύμφωνα με ρύθμιση που επεξεργάζεται ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Εάν αυτές οι λύσεις υιοθετηθούν, τότε ένας δανειολήπτης ο οποίος κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του θα μπορεί να παραμείνει σε αυτό με επιδοτούμενο από το κράτος ενοίκιο ή και να το επαναγοράσει στην περίπτωση leasing.

Μιλώντας στην εφημερίδα ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε σχετικά:

«Το κράτος πρέπει να σκέφτεται και τους πολίτες, όχι μόνο τους αριθμούς. Πρέπει να δώσει κάτι, ώστε να μην τους πετάξουν έξω από τα σπίτια τους. Από την πλευρά τους και οι τράπεζες πρέπει να σκεφτούν λύσεις για να μπορέσουν οι δανειολήπτες να μείνουν στο σπίτι τους, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του έτους παύει η απαγόρευση των πλειστηριασμών, με την τρόικα όπως αναφέρουν Τα Νέα, να μην δείχνει διατεθειμένη να διαπραγματευθεί μια νέα παράταση.