Τη μείωση της εβδομάδας σε μόλις τρεις ημέρες απασχόληση με αύξηση των ωρών εργασίας αλλά διατήρηση των αποδοχών, πρότεινε ο μεξικανός δισεκατομμυριούχος Κάρλος Σλιμ.

Μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ στην πόλη Ασουνσιόν της Παραγουάης ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, πρότεινε η εργάσιμη εβδομάδα να μειωθεί σε τρεις ημέρες, το ωράριο απασχόλησης να διευρυνθεί σε 11-12 ώρες και ταυτόχρονα να ενισχυθούν τα όρια συνταξιοδότησης στα 70 ή 75 έτη εργασίας.

Ο Κάρλος Σλιμ δικαιολόγησε την πρότασή του εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των εργαζομένων και θα δημιουργηθεί ένα πιο παραγωγικό εργατικό δυναμικό. 

«Με την τριήμερη εργασία θα υπάρχει περισσότερος χρόνος χαλάρωσης για τους εργαζομένους, στον οποίο θα μπορούσαν να αναπτύξουν ψυχαγωγικές δραστηριότητες που θα ενισχύσουν ποιοτικά το επίπεδο διαβίωσής τους» είπε. Παράλληλα θα αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής εξ ού και η πρόταση για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Ο 74χρονος μεγιστάνας πάντως έχει εφαρμόσει στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών που κατέχει ένα ανάλογο εθελοντικό όμως σύστημα εργασίας. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι της Telmex μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 50 αλλά θα συνεχίσουν να εργάζονται στην εταιρεία για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα με πλήρεις αποδοχές.