Ο εφιάλτης είναι έτοιμος να επιστρέψει στην Αργεντινή, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η χώρα της Λατινικής Αμερικής προετοιμάζεται για μία νέα χρεοκοπία την Τετάρτη, την τρίτη σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των 30 ετών.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και μίας ομάδας πιστωτών της δεν φαίνεται να έκαναν πρόοδο την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, επισημαίνοντας ότι το έναυσμα για τη χρεοκοπία (εάν δεν υπάρξει συμφωνία έως τότε) θα είναι η μη καταβολή του ποσού των 539 εκατ. δολαρίων για πληρωμές τοκομεριδίων σε πιστωτές της χώρας.

Φόβοι για τις συνέπειες

Ποιες επιπτώσεις θα έχει μία τέτοια εξέλιξη για την οικονομία της χώρας; Οι οικονομολόγοι γενικά αναμένουν ένα βάθεμα της ύφεσης, αύξηση του πληθωρισμού και φυγή κεφαλαίων που πιθανόν να προκαλέσει μία δεύτερη υποτίμηση του νομίσματος της χώρας, του πέσο, τη φετινή χρονιά.

Ωστόσο, λίγοι πιστεύουν ότι οι συνέπειες μίας χρεοκοπίας θα ήταν τόσο καταστροφικές όσο πριν από 13 χρόνια, όταν η ανεργία έφθασε σχεδόν στο 25% και οδήγησε δεκάδες χιλιάδες Αργεντινούς στους δρόμους να μαζεύουν χαρτιά για να τα πουλήσουν σε εργοστάσια ανακύκλωσης, σημειώνει το δημοσίευμα. Η οικονομία δεν βρίσκεται σε τόσο βαθιά κρίση όπως το 2001, όταν η Αργεντινή υπέφερε από μία 4ετή ύφεση πριν χρεοκοπήσει. Το ύψος του αθετημένου χρέους θα ήταν επίσης μικρότερο - 30 δισ. δολάρια το πολύ έναντι 80 δισ. δολαρίων.

Όμως, οι επιπτώσεις είναι πολύ πιθανό να βγουν και εκτός συνόρων, αφού ενδέχεται να «αγγίξουν» τις αναδυόμενες αγορές. Σε αντίθεση με το 2001, το χρέος της Αργεντινής κατέχει σήμερα ένας μικρότερος αριθμός επενδυτών, όπως είναι τα hedge funds που είναι συνηθισμένα σε μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών και υψηλότερη μεταβλητότητα. Για την Αργεντινή, η άμεση επίπτωση μίας χρεοκοπίας θα γινόταν αισθητή στις αγορές, καθώς οι επενδυτές που έχουν ασφάλιστρα έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας θα ζητούσαν να πληρωθούν και οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θα υποβάθμιζαν το αξιόχρεο των αργεντινών ομολόγων. Μετά από τις μεγάλες απώλειες της περασμένης εβδομάδας, που προκλήθηκαν από τις αυξανόμενες αμφιβολίες για την επίτευξη μίας συμφωνίας της Αργεντινής με ομάδα πιστωτών της που δεν έχει δεχθεί το κούρεμα των ομολόγων τους, οι τιμές τους θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω.

Ο Αρτούρο Πορζεκάνσκι, Διευθυντής του προγράμματος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, επισημαίνει ότι μία πιθανή επίπτωση μίας χρεοκοπίας θα ήταν το κλείσιμο των πιστωτικών αγορών ή η αύξηση του κόστους δανεισμού για τις τράπεζες, τους κρατικούς οργανισμούς, τις περιφέρειες, τους δήμους και τον κρατικό πετρελαϊκό όμιλο YPF.

«Αυτοί οι κρατικοί οργανισμοί και άλλοι φορείς εκτός της κεντρικής κυβέρνησης μπορεί να μην είναι σε θέση να αντλήσουν κεφάλαια από τις κεφαλαιαγορές. Αντί για την αναχρηματοδότηση του χρέους τους, θα πρέπει να το αποπληρώσουν και να κάνουν μικρότερες δαπάνες. Τελικά, αυτό θα μειώσει τις επενδύσεις», δήλωσε ο κ. Πορζεκάνσκι.

Η αντίδραση της προέδρου

Οι Financial Times σημειώνουν ότι παραμένει ασαφές το πώς θα αντιδρούσε η κυβέρνηση του Μπουένος Άιρες στις επιπτώσεις μίας νέα χρεοκοπίας. Η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες έχει υιοθετήσει μία επιθετική στάση, υποστηρίζοντας ότι η Αργεντινή έχει εκπληρώσει τη δική της υποχρέωση, καταθέτοντας τις πληρωμές των τοκομεριδίων που λήγουν στις 30 Ιουλίου στην αμερικανική τράπεζα Bank of New York Mellon, αλλά ο δικαστής της Νέας Υόρκης Τόμας Γκρίζα απαγόρευσε τη μεταφορά των ποσών αυτών στους ομολογιούχους.

«Σε χρεοκοπία οδηγούνται όσοι δεν πληρώνουν και η Αργεντινή πλήρωσε», δήλωσε η κυρία Φερνάντες, προσθέτοντας ότι πρόκειται να επινοηθεί ένας νέος όρος, ο "Griefault", που είναι σύνθετος από το όνομα του δικαστή Γκρίζα (Griesa) και τη χρεοκοπία (default).

Οι επόμενες μέρες και ώρες θα είναι κομβικές...