Το γεγονός ότι δειλά δειλά οι Έλληνες αρχίζουν και πάλι να ξοδεύουν προβάλλει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, τονίζοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα δείχνει να αφήνει πίσω της την ύφεση

Όπως μεταδίδει η  Deutsche Welle από τη γερμανική εφημερίδα, «η Ελλάδα αφήνει πίσω της την ύφεση των τελευταίων έξι χρόνων. Η οικονομία της χώρας της κρίσης αναμένεται να αναπτυχθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι αναμένετο μέχρι πρότινος. Αυτό προβλέπουν τρεις έρευνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα. Οι συντάκτες όμως υπογραμμίζουν την ίδια ώρα ότι εάν η χώρα θέλει να ξεπεράσει μόνιμα την κρίση, θα πρέπει να συνεχίσει με τις δομικές μεταρρυθμίσεις. Σε διαφορετική περίπτωση η κρίση μπορεί να επιστρέψει σύντομα».

Το άρθρο αναφέρεται και στις σχετικές εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ αλλά και της Eurobank υπογραμμίζοντας πως «η ανάπτυξη στηρίζεται κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αυξήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 0,7 %. Το ότι οι Έλληνες ξοδεύουν και πάλι περισσότερα προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα εισοδήματα των νοικοκυριών εξακολουθούν να μειώνονται. Την τρέχουσα χρονιά αναμένονται και άλλες περικοπές στις συντάξεις. Η Κομισιόν υπολογίζει ότι το 2014 οι μισθοί θα μειωθούν στην Ελλάδα κατά 1,5 %. Προφανώς όμως πολλά νοικοκυριά προχωρούν τώρα σε αγορές τις οποίες είχαν αναβάλει τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά και η ραγδαία ανάπτυξη του τουρισμού –κατά τους πρώτους πέντε μήνες ο αριθμός των ξένων επισκεπτών αυξήθηκε κατά 17 %- συμβάλει στην αναθέρμανση της οικονομίας».

TAGS