Ρεπορτάζ: Έλενα Σιάνου  

Ένας από τους τελευταίους πυλώνες της ελληνικής βιομηχανίας, η Φαρμακοβιομηχανία, κλυδωνίζεται. Περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι κινδυνεύουν μέσα στην επόμενη διετία να βρεθούν χωρίς δουλειά, καθώς - όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας- «η Πολιτεία συμπεριφέρεται με αμηχανία και φοβικά σύνδρομα απέναντι στη λαίλαπα των πολυεθνικών εταιρειών και τις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας». 

Είναι γνωστό, ότι την προηγούμενη δεκαετία έγινε ένα μεγάλο πάρτι στον χώρο της υγείας με δαπάνες που ξεπερνούσαν κάθε λογική. Ακόμη κι αν η χώρα δεν είχε ενταχθεί στο μνημόνιο ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης θα ήταν αναγκαίος. Η συμπίεση όμως, η οποία γίνεται οδηγεί στο άλλο άκρο, καθώς από τα 5,9 δισ. ευρώ το 2009 έπεσε κάτω από τα 2 δισ. ευρώ το 2014, ένα ποσό που, όπως λένε οι ειδικοί, διατηρεί οριακά την Ελλάδα στις σύγχρονες δυτικές χώρες.  

Το εντυπωσιακό είναι, ότι, ενώ θα περίμενε κάποιος από αυτόν τον περιορισμένο προϋπολογισμό το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας να δοθεί στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ελλάδα, συνέβη εντελώς το αντίθετο. Από αυτή την περιορισμένη  φαρμακευτική δαπάνη των 2 δισ. ευρώ πηγαίνει στις πολυεθνικές το 80% δηλαδή ένα 1.600εκ. και μένουν για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία μόλις τα 400 εκ. Στο ερώτημα, εάν τα περισσότερα από τα φάρμακα που διαθέτουν οι πολυεθνικές αντίστοιχα φάρμακα παράγονται και στην Ελλάδα, η απάντηση είναι ναι. Αρκετά μάλιστα από τα ελληνικά σκευάσματα εξάγονται σε περισσότερες από 20 ευρωπαϊκές χώρες και 80 παγκοσμίως, έχοντας εγκριθεί με πολύ αυστηρούς κανόνες. 

«Η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία λειτουργεί δυστυχώς σε ένα εχθρικό περιβάλλον που ευνοεί τα εισαγόμενα ακριβά φάρμακα και περιορίζει τα εγχωρίως παραγόμενα», μας δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Πανελληνιας ´Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θεόδωρος Τρύφων. «Το Ελληνικό επώνυμο φάρμακο - τονίζει - που αναγνωρίζεται για την αξιοπιστία του και εξάγεται σε 80 χώρες, ωθείται στο περιθώριο της Ελληνικής αγοράς, από μία αδιανόητη πολιτική που αγνοεί το εθνικό συμφέρον και μόνο τις πολυεθνικές εταιρίες ευνοεί.  Τα ακριβά εισαγόμενα φάρμακα, ενώ δεν έχουν να προσθέσουν το παραμικρό σε θεραπευτική αξία, επιβαρύνουν με τις υψηλές τιμές τους καταχρηστικά τη φαρμακευτική δαπάνη και, ελέγχοντας την αγορά, πιέζουν την εθνική παραγωγή στα όριά της». 

Ο κ Τρύφων θεωρεί πως τα τελευταία χρόνια "συντελείται ένα οικονομικό έγκλημα κατά των δημόσιων εσόδων και της ανάπτυξης". Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, λέει, δίνει σήμερα δουλειά σε περισσότερους από 50.000 εργαζόμενους και παράλληλα έχει δημιουργήσει από το 2008 μέχρι σήμερα 6 νέες παραγωγικές μονάδες, με αποτέλεσμα την δημιουργία  νέων θέσεων εργασίας μέσα στην κρίση. 

Παράλληλα, ο συγκεκριμένος κλάδος φέρει σημαντικές επενδύσεις σε παραγωγικές υποδομές, σε ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης, σε τεχνολογία αιχμής, σε έρευνα και σε εξαγωγικές δραστηριότητες. Σε πρόσφατη μάλιστα έρευνα της McKinsey με τίτλο «Η Ελλάδα 10 Χρόνια Μπροστά» η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αξιολογήθηκε ως «Αναδυόμενος αστέρας της ελληνικής οικονομίας».  

«Ωστόσο -δηλώνει με έμφαση- οι πολιτικές που προωθούνται τα τελευταία 25 χρόνια στη χώρα μας οδηγούν σε βαθμιαία αποδυνάμωση των μεριδίων αγοράς των ελληνικών φαρμάκων». Σήμερα το Ελληνικό φάρμακο έχει περιοριστει στο 18% της αγοράς, με τα ακριβά εισαγόμενα να κατέχουν το 80-82%.  Είναι μάλιστα  χαρακτηριςτικό το γεγονός, ότι το 70% του φαρμακευτικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ δαπανάται σε 100 σκευάσματα, από τα οποία μόνο τα τρία παράγονται στην Ελλάδα. 

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ θεωρει πως η πολιτεία πρέπει «να σχεδιάσει  μία συνολική φαρμακευτική πολιτική  όπου η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία να έχει τουλάχιστον 30% μερίδιο αγοράς» Κι αυτό «μπορεί να γίνει χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση αφού ο δημόσιος προϋπολογισμός για τα φάρμακα είναι κλειστός στα  2-2,5 δις. Συνεπως είναι ξεκάθαρα πολιτικό θέμα πώς θα «μοιραστεί» η φαρμακευτική αγορά», καταλήγει πετώντας το μπαλάκι στην κυβέρνηση.