current views are: 1

30 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση18:01

Αργεντινή: «Μαραθώνιος» διαπραγματεύσεων για την αποφυγή της χρεοκοπίας

«Μάχη» με το… ρολόι δίνει η Αργεντινή για να αποφύγει την οδυνηρή χρεοκοπία.

Δημοσίευση 18:01’
αρθρο-newpost

«Μάχη» με το… ρολόι δίνει η Αργεντινή για να αποφύγει την οδυνηρή χρεοκοπία.

«Μάχη» με το… ρολόι δίνει η Αργεντινή για να αποφύγει την οδυνηρή χρεοκοπία.

Η αντιπροσωπεία της χώρας άρχισε σήμερα το μεσημέρι άλλον έναν γύρο επαφών με τους πιστωτές της, τους εκπροσώπους των κερδοσκοπικών ταμείων που διεκδικούν το ποσό του 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσπαθώντας να διαπραγματευτεί μια λύση στο πρόβλημα ώστε η χώρα να μην κηρύξει στάση πληρωμών για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία.

Οι επαφές της τελευταίας στιγμής, ξεκίνησαν στις 11 ώρα Νέας Υόρκης (18:00 ώρα Ελλάδας) στο γραφείο του μεσολαβητή που διορίστηκε από το δικαστήριο για να διεξάγει τις διαπραγματεύσεις. Ο στόχος είναι να βρεθεί μια λύση πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, τοπική ώρα (07:00 την Πέμπτη ώρα Ελλάδας).

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Αργεντινής είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Άξελ Κισίλοφ.

Ο μεσολαβητής Ντάνιελ Α. Πόλακ, σε ανακοίνωση Τύπου ανέφερε ότι στη χθεσινή συνάντηση έγινε μια «ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων», χωρίς όμως να επιλυθούν οι διαφορές των δύο πλευρών.

Η Αργεντινή κινδυνεύει να κηρύξει πτώχευση για ένα ποσό, ύψους μόλις 539 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα πρέπει να πληρώσει το αργότερο μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ώρα Νέας Υόρκης, στους πιστωτές της που είχαν συμφωνήσει στο κούρεμα των ομολόγων της που διακρατούσαν κατά 70% μετά την οικονομική κρίση του 2001.

Όμως ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίζα έχει μπλοκάρει την καταβολή του ποσού αυτού, διατάζοντας τη χώρα να καταβάλει πρώτα ποσό 1,3 δισ. δολαρίων στα κερδοσκοπικά κεφάλαια NML και Aurelious τα οποία την εποχή εκείνη είχαν αρνηθεί την απομείωση χρέους.


σχετικα αρθρα