Υψηλότερα έσοδα, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, θα αποφέρει ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, τα βεβαιωθέντα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα προσεγγίσουν τα 3,7 δισ. ευρώ, έναντι 3,250 δισ. ευρώ που προέβλεπαν οι αρχικές εκτιμήσεις, (ώστε τα εισπραχθέντα να ανέλθουν στα 2,650 δισ. ευρώ).

Να σημειωθεί ότι ο λογαριασμός για τους περίπου 7 εκατ. ιδιοκτήτες «φούσκωσε», καθώς φέτος για πρώτη φορά πληρώνουν φόρο και όσοι έχουν οικόπεδα και χωράφια. 

Από την πλευρά της,σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ήδη σενάρια μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης για τους ιδιοκτήτες, καθώς η πρόκειται  για μια σημαντική υπέρβαση των προβλεπόμενων εσόδων.

Τα σενάρια, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες είναι είτε να προχωρήσει η κυβέρνηση σε οριζόντια μείωση της τάξης του 5% στα εκκαθαριστικά, είτε να «πειράξουν» τους συντελεστές υπολογισμού του φόρου. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση.

Εν τω μεταξύ, σήμερα αρχίζει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ με βάση τα οποία οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν εφάπαξ ή σε 5 μηνιαίες δόσεις την οφειλή τους. Η πρώτη δόση λήγει στο τέλος Αυγούστου.