Συμβάν «αδυναμίας πληρωμής» έκρινε πως ήταν η μη συμφωνία της Αργεντινής με τα Hedge Funds η Διεθνής Ένωση Συμβάσεων Ανταλλαγής και Παραγώγων (International Swaps and Derivatives Association, ISDA)  που συνεδρίασε την Παρασκευή.

Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά η επιτροπή κρίσεων της ISDA κήρυξε την ουσιαστικά τη χώρα  σε κατάσταση χρεοκοπίας, θέτοντας σε κίνηση μια διαδικασία η οποία μπορεί να πυροδοτήσει απαιτήσεις για την άμεση εξόφληση συμβάσεων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDSs) η αξία των οποίων υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 1 δισ. δολάρια. 

Η απόφαση αυτή, που χρειαζόταν μια πλειοψηφία 80% για να εγκριθεί, ελήφθη έπειτα από ένα αίτημα που υπέβαλε χθες Πέμπτη η ελβετική τράπεζα UBS.

Παράλληλα με την ISDA και ο δικαστής  Τόμας Γκρίζα κλιμάκωσε τις πιέσεις του προς τη χώρα και είπε στους δικηγόρους του γραφείου Cleary Gottlieb που εκπροσωπεί την Αργεντινή «να προβούν σε ενέργειες ώστε να σταματήσει η παραπληροφόρηση» 

«Πολλοί αξιωματούχοι της Αργεντινής έχουν κατ' επανάληψη δηλώσει ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», είπε ο δικαστής και χαρακτήρισε αυτές τις τοποθετήσεις «μισή αλήθεια».

Η Αργεντινή «έχει εκδώσει δημόσιες ανακοινώσεις που ήταν άκρως παραπλανητικές και αυτό πρέπει να σταματήσει», ανέφερε.

Ο Γκρίζα έχει διατάξει το Μπουένος Άιρες να καταβάλει το ποσό του 1,33 δισ. δολαρίων συν τους τόκους στα κερδοσκοπικά κεφάλαια NML Capital και Aurelius Capital Management τα οποία δεν είχαν συμφωνήσει στο «κούρεμα» του χρέους της Αργεντινής, όπως οι υπόλοιποι πιστωτές της. 

Η Αργεντινή υποστηρίζει ότι καταθέτοντας το ποσό των 539 εκατομμυρίων δολαρίων για την προγραμματισμένη πληρωμή των μερισμάτων στις 30 Ιουνίου στον λογαριασμό της τράπεζας Mellon της Νέας Υόρκης —μέσω της οποίας γίνεται η αποπληρωμή του χρέους της— έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή της. Ωστόσο ο Γκρίζα είχε διατάξει την τράπεζα να μην δώσει τα χρήματα στους ομολογιούχους που είχαν δεχτεί το κούρεμα το 2005 και το 2010, μέχρι να αποπληρωθούν και οι οφειλές της Αργεντινής προς τα δύο κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Ο Γκρίζα υπερασπίστηκε επίσης τον μεσολαβητή που είχε διορίσει ο ίδιος, τον Ντάνιελ Πόλακ, χαρακτηρίζοντάς τον «απολύτως αμερόληπτο και ικανό» δικηγόρο. 

Σημείωσε ταυτόχρονα πως «ένας διακανονισμός είναι ο μοναδικός τρόπος» για να λυθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις υποχρεώσεις της Αργεντινής απέναντι στους πιστωτές της.

«Τα χρέη δεν εξανεμίστηκαν. Δεν υπάρχει πτώχευση, δεν υπάρχει κάποια διαδικασία αφερεγγυότητας (σ.σ. που οδηγεί σε χρεοκοπία). Τα χρέη είναι ακόμη εκεί», συνέχισε.