Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Μόσχα απαντά με τρόπο που δείχνει και την ιδιοσυγκρασία του Πούτιν: ανακαλύπτει «ξένα σώματα, που υπόκεινται σε καραντίνα στη Ρωσία», δηλαδή παράσιτα που όμως μέχρι τώρα δεν είχαν εντοπιστεί ξανά σε άλλες «παρτίδες».

Ήδη απαγόρευσε εισαγωγή οπωροκηπευτικών από την Πολωνία, όμως όπως  δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Prime, που ανήκει στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (Rosselhoznadzor) Σεργκέι Ντάνκβερτ «οι περιορισμοί και οι απαγορεύσεις ενδέχεται να επεκταθούν σε ολόκληρη τη φυτική παραγωγή της Ευρώπης».

«Βόμβα» στα θεμέλια του ελληνικού εμπορίου

Πρόκειται για ένα καταστροφικό για την Ελλάδα ενδεχόμενο, καθώς στις ελάχιστες εξαγωγές προϊόντων έχει εναποθέσει μέρος της ελπίδας για ανάκαμψη.

Σύμφωνα με τη Eurostat, οι εξαγωγές τροφίμων-ποτών στη Ρωσία το 2013 ανήλθαν σε 162 εκ. €, αποτελώντας το 3,7% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του κλάδου στον κόσμο και το 40% των ελληνικών εξαγωγών στη συγκεκριμένη αγορά. 

Ειδικότερα, οι εξαγωγές νωπών λαχανικών & φρούτων την προηγούμενη χρονιά (2013) στη Ρωσία έφτασαν τα 108 εκ. €, αποτελώντας το 12,8% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών του κλάδου στον κόσμο. 

Αγωνία από την αγορά αλλά όχι πανικός

Ο ΣΕΒΕ, που μόλις πριν από τρεις ημέρες είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ήδη διαπίστωνε μείωση των εξαγωγών, τώρα σημαίνει «κόκκινο συναγερμό».

Όπως ανέφερε στη σχετική έρευνα, το α’ πεντάμηνο 2014  έκλεισε με αρνητικό πρόσημο στην πορεία των ελληνικών εξαγωγών σε ετήσια βάση.

Έτσι, τώρα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λαμβάνει υπόψη  τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα, προτού επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για την ένταση που επικρατεί στην Ουκρανία.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων με τη σειρά του κάνει λόγο για «προειδοποιητικές βολές στο πεδίο εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας» της οποίες «οι ρωσικές αρχές επιλέγουν να πυροδοτήσουν ως απάντηση στις κυρώσεις» και επισημαίνει ότι «οι Έλληνες Εξαγωγείς παρακολουθούν με ανησυχία, αλλά όχι πανικό τις σχετικές εξελίξεις».

Μιλώντας στο newpost η πρόεδρος του Συνδέσμου, Χριστίνα Σακελλαρίδη, διευκρίνησε πως μέχρι στιγμής δεν έχει αλλάξει τίποτα στις εμπορικές σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία και διαβεβαίωσε ότι «οι εξαγωγές δεν έχουν παγώσει», ενώ, όπως μας ενημέρωσε, «το υπουργείο Εξωτερικών έχει αναλάβει πρωτοβουλία και έχει ξεκινήσει εντατικές διαπραγματεύσεις.

«Θερίζουμε θύελλες... »

Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην ελληνική οικονομία οι κυρώσεις της Ε.Ε. προς τη Ρωσία εξέφρασε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης

«Κάθε δράση δημιουργεί αντίδραση και ατυχώς η αντίδραση της Ρωσίας θα είναι σε βάρος των αδύναμων οικονομικά χωρών της Ε.Ε. και, επομένως, της Ελλάδας, άμεσα στους τομείς του διμερούς εμπορίου, των οδικών μεταφορών, της ενέργειας και μελλοντικά του τουρισμού», επισημαίνει και διευκρινίζει πως «η χώρα μας ίσως να μη μπορεί να αγοράσει ο,τιδήποτε από όσα απαγορεύει η Ε.Ε., όμως μπορεί να πουλήσει σε ρωσικές επιχειρήσεις ελληνικά εποχιακά προϊόντα, όπως οπωροκηπευτικά και φρούτα, τα οποία μάλιστα έχουν περιορισμένο χρόνο παραγωγής, μεταφοράς και κατανάλωσης».

«Ευρώπη και Ρωσία σπέρνουν ανέμους και η Ελλάδα καλείται να θερίσει θύελλες...», καταλήγει ο κ. Κορκίδης.