Νέα «λαβράκια» αναμένεται να εντοπίσει ο έλεγχος που πραγματοποιούν το ΣΔΟΕ και οι οικονομικοί εισαγγελείς σε  65 CD που παρέδωσαν οι τράπεζες και περιλαμβάνουν τα στοιχεία μεγαλοκαταθετών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα το  Βήμα της Κυριακής οι έλεγχοι αφορούν καταθέσεις για την περίοδο 2000 – 2012 και σε πρώτη φάση ελέγχονται ποσά πάνω από 100.000 ευρώ. Σε δεύτερη φάση θα ελεγχθούν καταθέσεις άνω των 300.000 ευρώ.

Ο ΣΔΟΕ ερευνά 1.215.000 κινήσεις λογαριασμών που υπερβαίνουν τα 100.000 και έγιναν στη διάρκεια της επίμαχης αυτής περιόδου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που επικαλείται η εφημερίδα, οι μη εγγυημένες καταθέσεις, αυτές δηλαδή που ξεπερνούν το όριο των 100.00 ευρώ αγγίζουν συνολικά το ποσό των 43 δίσ. ευρώ. Αυτές πρόκειται τώρα να «ξεσκονιστούν», προκειμένου να διαπιστωθεί, αν τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι ιδιοκτήτες τους ανταποκρίνονται στις καταθέσεις. Πρόκειται για μερικές δεκάδες χιλιάδες λογαριασμούς, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταθέσεις που ξεπερνούν το ένα εκατ. ευρώ υπερβαίνουν τις 16.000.

Πρόκειται για την πιο γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδο ελέγχου πάταξης της φοροδιαφυγής, αφού για τη διασταύρωση στοιχείων δεν απαιτείται αίτηση ή χρόνος για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν πλέον στους υπολογιστές τους τις τραπεζικές καταθέσεις και, συγκρίνοντάς τες με τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι, μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να διαπιστώσουν αμέσως ποιοι υπέκρυψαν εισοδήματα.

Ακόμη και εάν δεν έχει πλήρως στελεχωθεί η υπηρεσία (έχουν ήδη αποσπασθεί 6 ελεγκτές – οι οποίοι εκπαιδεύονται – και αναμένεται να αποσπασθούν άλλοι 12) τα πρώτα αποτελέσματα των ελέγχων έχουν ήδη εμφανιστεί:

  • Σε εργολάβο οικοδομών από την Αθήνα βρέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του 280 εκατ. ευρώ, ενώ είχε δηλώσει ως εισόδημα μόνον 72.000 ευρώ.
  • Σε συνταξιούχο, ετών 92, βρέθηκε σε τραπεζικούς του λογαριασμούς το ποσό των 190 εκατ. ευρώ, ενώ δήλωνε μόνο 7.000 ως ετήσιο εισόδημα. Και όταν κάλεσαν στο ΣΔΟΕ τον 92χρονο συνταξιούχο αποκαλύφθηκε ότι ο ίδιος δεν είχε ιδέα εάν είχε λογαριασμό καταθέσεων στις τράπεζες δηλώνοντας άγνοια για το ποσό που βρέθηκε στο όνομά του.