Τρία χρόνια μετά την αποκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ και οι έλεγχοι για τα ονόματα που περιλαμβάνονται σε αυτή, προχωρούν με... ρυθμούς χελώνας.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» μόλις τέσσερα άτομα έχουν πληρώσει, ενώ 21 ακόμη ελέγχονται.

Για τα τελευταία άτομα, τα ποσά που εντοπίστηκε ότι απέκρυψαν ξεπερνούν τα 25 εκατ. ευρώ, για την ακρίβεια 25.235.303,12 ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους το ΣΔΟΕ και οι οικονομικοί εισαγγελείς. Δύο από τα πρόσωπα των οποίων τα ονόματα φιγουράρουν στη λίστα είχαν αποκρύψει περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ, ένας περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ, δύο πάνω από 1 εκατ. και οι υπόλοιποι αρκετά μικρότερα ποσά, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Την ίδια ώρα μόλις τέσσερις υποθέσεις έχουν κλείσει οριστικά από τις  2.062 υποθέσεις φορολογουμένων που περιλαμβάνονται στη λίστα.

Πρόκειται για άτομα -εκ των οποίων ένας κάτοικος εξωτερικού- που προσήλθαν αυτοβούλως στον ΣΔΟΕ και πλήρωσαν το ποσό που τους αντιστοιχεί από τις καταθέσεις που επιχείρησαν να αποκρύψουν. Συνολικό κέρδος για το Δημόσιο κάπου 5 εκατ. ευρώ. Μόνον ένας από αυτούς, πλήρωσε 1,5 εκατ. ευρώ. 

Άλλα έξι άτομα από τη λίστα έχουν ήδη ελεγχθεί και η υπόθεσή τους αναμένεται να κλείσει το συντομότερο, με κέρδος για το δημόσιο ταμείο άλλα 5 εκατ. ευρώ. 

Πέραν αυτών των υποθέσεων ωστόσο, λίγα πράγματα έχουν γίνει. Όπως αναφέρει ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος, έχουν ταυτοποιηθεί 1.700 άτομα, έγινε έλεγχος σε 266 περιπτώσεις, ωστόσο μόνον οι 155 βρίσκονται σήμερα σε «ώριμο στάδιο» που ίσως αποφέρουν αποτελέσματα εντός των προσεχών εβδομάδων. 

Άλλες 919 περιπτώσεις εμφανίζουν μηδενικά ποσά, ενώ 205 άτομα φέρονται να καλύπτουν τις καταθέσεις τους από τις φορολογικές τους δηλώσεις. Το ΣΔΟΕ ωστόσο δεν κλείνει τις υποθέσεις και πρόκειται να τις ελέγξει σε δεύτερη φάση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο έλεγχος πάντως των ονομάτων στη λίστα Λαγκάρντ αρχίζει να γίνεται με γρηγορότερο ρυθμό και οι εισαγγελικοί παράγοντες προεξοφλούν από τώρα ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι ο μήνας που θα ελεγχθούν τα λεγόμενα «βαριά ονόματα» και θα έχουμε, όπως τονίζουν, «εκπλήξεις». 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως οι έλεγχοι δεν περιορίζονται μόνον στα ποσά που εμφανίζονται μέσα στη λίστα Λαγκάρντ, αλλά ελέγχονται παράλληλα και άλλες δραστηριότητες των προσώπων που περιλαμβάνονται σε αυτή. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός μόνο ζεύγους, οδοντίατρος και επιχειρηματίας εισαγωγών, για τους οποίους εντοπίστηκε φοροδιαφυγή τουλάχιστον 13 εκατ. ευρώ. 

Ταυτόχρονα, εντείνεται και ο έλεγχος των εμβασμάτων εξωτερικού, δηλαδή ο έλεγχος όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό την περίοδο 2007-2009, χωρίς τα ποσά αυτά να ανταποκρίνονται στα δηλωμένα εισοδήματά τους. Ως τώρα έχουν ελεγχθεί 330 άτομα τα οποία έχουν ήδη κληθεί (ή καλούνται) στο ΣΔΟΕ για να πληρώσουν. Τα έσοδα από τις 330 αυτές περιπτώσεις υπολογίζεται να φθάσουν τα 312 εκατ. ευρώ.