Προς αναθεώρηση των σκέψεων περί απαγόρευσης εισαγωγής  ελληνικών φρούτων οδεύει η ρωσική κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ρωσίας (Rosselkhoznadzor) Σεργκέι Ντάνκβερτ δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax «δεν πρέπει να υπάρχουν φόβοι στην Ελλάδα σχετικά με τις ενέργειές μας».

Όπως είπε ο αξιωματούχος αυτήν την εβδομάδα πρέπει να προσδιοριστεί η ημερομηνία των συνομιλιών μεταξύ της ρωσικής και της ελληνικής πλευράς με σκοπό να συζητηθεί ο πιο λεπτομερής έλεγχος της παραγωγής, που εξάγεται στη Ρωσία.

«Εάν προκύψει ανάγκη, τότε μπορούν να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα οι ειδικοί εμπειρογνώμονές μας για έλεγχο των προϊόντων πριν τη φόρτωσή τους» είπε ο κ. Ντάνκβερτ.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas υποδέχθηκε με ανακούφιση την διαφαινόμενη αλλαγή στάσης της Μόσχας. 

Τυχόν επιβεβαίωση της απειλής της Μόσχας για «εμπάργκο» θα οδηγούσε σε ναυάγιο τις ελληνικές εξαγωγές τού κλάδου, σε μια χρονιά που οι πωλήσεις ελληνικών νωπών φρούτων και λαχανικών στη Ρωσία εξελίσσονται με ρυθμούς-ρεκόρ, εκτιμά ο Σύνδεσμος.