Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Τα ειδοποιητήρια της εφορίας για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) φτάνουν στα σπίτια και προκαλούν οργή στους ιδιοκτήτες.

Το «χαράτσι» που υποτίθεται ότι καταργήθηκε, απλά ενσωματώθηκε, πολλαπλασιάστηκε με δυσνόητους συντελεστές, εκτοξεύτηκε στα ύψη των αντικειμενικών αξιών σε μια εποχή που η αγορά ακινήτων ζει καθίζηση, μετατράπηκε σε Ενιαίο Φόρο και προκάλεσε... εγκεφαλικό σε όσους καλούνται τώρα να τον πληρώσουν.

«Το "χαράτσι" ερχόταν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ,  άρα ερχόταν στα ακίνητα που είχαν ηλεκτροδότηση. Ο Ενιαίος Φόρος βαραίνει κάθε ακίνητο: ακατοίκητα, μισογκρεμισμένα, χωράφια, οικόπεδα, βοσκοτόπια. Είτε "φέρνουν" είτε δεν "φέρνουν" έσοδα στους ιδιοκτήτες, αυτά τα ακίνητα φορολογούνται. Είναι ο πρώτος και θεμελιώδης παραλογισμός του ΕΝΦΙΑ», λέει στο newpost το μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Τάσος Βάππας.

Χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις ανθρώπων που την εποχή του «χαρατσιού» πλήρωναν 650 ευρώ το χρόνο για το ακίνητο στο οποίο διέμεναν, ενώ σήμερα καλούνται να πληρώσουν περισσότερα από 2000 ευρώ, καθώς έχουν προστεθεί οικόπεδα εκτός σχεδίου, ακίνητα των οποίων δεν έχουν την επικαρπεία και παραμένουν κλειστά, ή κληροδοτήματα που δεν ξέρουν που βρίσκονται. Και πρόκειται μόνο για ένα παράδειγμα...

«Ένας μεγάλος "πονοκέφαλος" είναι ο παραλογισμός της αντικειμενικής αξίας», λέει στο newpost ο Τάσος Βάππας.

Τί εννοεί;

Ο φόρος υπολογίζεται βάσει μιας κλίμακας η οποία λαμβάνει υπόψη την αντικειμενική αξία του κάθε ακινήτου. Με την καθίζηση, όμως, στην αγορά, η πραγματική αξία όλων των ακινήτων έχει καταρρεύσει. Καλείται λοιπόν να πληρώσει φόρο που αντιστοιχεί σε ακίνητα, επί παραδείγματι, 300.000 ευρώ, ενώ αν τα πουλήσει-αν ποτέ το καταφέρει- δεν θα πάρει περισσότερα από 100.000 ευρώ.

Μια ακόμη παγίδα, είναι το όριο των 300.000 που χωρίζει τις «κάστες» των ιδιοκτητών.

Όπως λέει ο κ. Βάππας, όσοι έχουν ακίνητη περιουσία που ξεπερνάει τις 300.000, θεωρούνται «πλούσιοι» και φορολογούνται με μεγαλύτερο συντελεστή.

«Όμως σε κάθε γωνιά της Αθήνας, ακόμη και την πιο υποβαθμισμένη, ακόμη κι ένα δυαράκι ξεπερνά τις 300.000 ευρώ. Αυτό μας καθιστά όλους... τσιφλικάδες;»