Οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τη ρωσική αποκλιμακώνουν την ανησυχία για ενδεχόμενο «εμπάργκο» της Μόσχας στις εισαγωγές ελληνικών φρούτων.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Ρωσίας (Rosselkhoznadzor) Σεργκέι Ντάνκβερτ δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax «δεν πρέπει να υπάρχουν φόβοι στην Ελλάδα σχετικά με τις ενέργειές μας».

Παράλληλα, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγοι για σχετικές ενέργειες για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ελληνικών γεωργικών προϊόντων στη ρωσική αγορά.

«Κατόπιν οδηγιών του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Π. Μίχαλος συναντήθηκε την Παρασκευή, 1η Αυγούστου, με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα Α. Μασλόφ, προκειμένου να ενημερωθεί ως προς το ζήτημα της ενδεχόμενης επιβολής προσωρινής απαγόρευσης εισαγωγής στη Ρωσία γεωργικών προϊόντων από την Ελλάδα. Αντίστοιχες επαφές με ρώσους αξιωματούχους είχε, κατόπιν οδηγιών του κ. Βενιζέλου, και η πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα Μ. Κουμανάκου. Κατά τη διάρκεια των επαφών αυτών, ελήφθησαν διαβεβαιώσεις από τη ρωσική πλευρά ότι δεν θα διαταραχθεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ελληνικών γεωργικών προϊόντων στη ρωσική αγορά» αναφέρεται.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι σύμφωνα με καθησυχαστικές δηλώσεις του κ. Ντάνκβερτ, υπάρχει εποικοδομητική συνεργασία με την αντίστοιχη ελληνική υπηρεσία και εκτιμάται πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα για τις ελληνικές εξαγωγές φρούτων στην Ρωσική Ομοσπονδία.

«Παρά τη διαφαινόμενη θετική για τις ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών προς τη Ρωσία εξέλιξη, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τη ρωσική πλευρά για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων που τυχόν ανακύψουν όσον αφορά τις μεταφορές, αλλά και για παραμέτρους που άπτονται των απαιτούμενων φυτοϋγειονομικών ελέγχων» σημειώνεται.