Συνεδρίασε χθες η  Συντονιστική Επιτροπή Εξωστρέφειας υπό την προεδρία του υφυπουργού Ανάπτυξης  Νότη Μηταράκη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως συζητήθηκε η πορεία των εξαγωγών για το 2014 καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις εμπορικές συναλλαγές της Ελλάδας με τη Ρωσία

Ως προς τις εξαγωγές, ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως «στόχος είναι για να παραμείνουν σταθερές στο ύψος των 27 δις Ευρώ ή 15% του ΑΕΠ». 

«Οι εξαγωγές παραμένουν ευαίσθητες σε εξωτερικούς παράγοντες όπως η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, οι γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και η συναλλαγματική ισοτιμία του Ευρώ» τόνισε ο υφυπουργός και απαρίθμησε τα μέτρα στήριξης που λαμβάνει η Ελλάδα για τους εξαγωγείς: 

  • Η υλοποίηση των 25 δράσεων στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής που μειώνει το κόστος και το χρόνο για την πραγματοποίηση των εξαγωγών,
  • Η ίδρυση και λειτουργία του ενιαίου φορέα εξωστρέφειας,
  • Η δημιουργία ειδικών εργαλείων ρευστότητας μέσω της ΕΤΕπ,
  • Ο διπλασιασμός των εγγυήσεων για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και
  • Το πρόγραμμα εξωστρέφειας του ΕΣΠΑ.

Σχετικά με τις εξελίξεις στη Ρωσία, σημείωσε πως «φαίνεται ότι θα επικρατήσει νηφαλιότητα και δεν θα υπάρξουν μονομερείς ενέργειες που θα δημιουργήσουν απώλειες για τους Έλληνες εξαγωγείς». 

«Ήδη, η αντιμετώπιση της κρίσης της χρεοκοπίας Ρωσικών πρακτορείων από την χώρα μας, επιβεβαιώνει τους παραδοσιακούς δεσμούς μεταξύ των χωρών μας», συνέχισε ο κ. Μηταράκης και προσέθεσε:

«Ως προς το μέγεθος της αγοράς, πρέπει να επισημανθεί πάντως ότι η Ρωσική αγορά απορροφά μόλις το 1,5% των Ελληνικών εξαγωγών ενώ σε αξία οι εισαγωγές μας από τη Ρωσία είναι 16 φορές περισσότερες από τις εξαγωγές».