current views are: 1

6 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση16:47

Ποιες επιχειρήσεις εξαιρούνται από τον ΦΠΑ – Απαλλαγή και για «μπλοκάκια»

Σε τροπολογία σχετικά με επιχειρήσεις με μικρό τζίρο, αλλά και για ελεύθερους επαγγελματίες προχώρησε στο πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση.

Δημοσίευση 16:47’
αρθρο-newpost

Σε τροπολογία σχετικά με επιχειρήσεις με μικρό τζίρο, αλλά και για ελεύθερους επαγγελματίες προχώρησε στο πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση.

Σε τροπολογία σχετικά με επιχειρήσεις με μικρό τζίρο, αλλά και για ελεύθερους επαγγελματίες προχώρησε στο πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο «Μέτρα στήριξης και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα του υπουργείου Οικονομικών και άλλες διατάξεις», συμπεριλήφθηκε τροπολογία με την οποία εξαιρούνται από τον ΦΠΑ οι επιχειρήσεις με τζίρο έως 10.000 ευρώ.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «Ιδιαίτερα σημαντική» την αποδοχή από πλευράς υπουργείου Οικονομικών της σύστασης του ΟΟΣΑ, η οποία αφαιρεί ένα μεγάλο διοικητικό βάρος από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, «η σημαντική σύσταση-πρόταση περιλαμβάνεται σε μελέτη που συνέταξε ο ΟΟΣΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με θέμα την “Αποτίμηση διοικητικών βαρών σε νόμους και κανονισμούς στην Ελλάδα για 13 επιλεγμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας”».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε δε ότι «η στρατηγική και οι πρωτοβουλίες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεων έχει αρχίσει και αποδίδει. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση εξαλείφουμε ένα διοικητικό βάρος που κόστιζε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 115.000.000 ευρώ τον χρόνο. Άλλωστε, το κόστος της γραφειοκρατίας βαραίνει πάντα δυσανάλογα τις μικρές επιχειρήσεις, τις νέες επιχειρήσεις, αυτές για τις οποίες όλοι ελπίζουμε ότι θα σηματοδοτήσουν τη νέα αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας μας»

Με τη διάταξη αυτή, από το νέο έτος, μπορούν να εξαιρεθούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 10.000 ευρώ από τον ΦΠΑ. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν τζίρο μέχρι το παραπάνω ποσό να επιλέγουν αν θα μείνουν στο καθεστώς ή αν θα εξαιρούνται από τις τριμηνιαίες δηλώσεις ΦΠΑ. Αυτό ισχύει και για επαγγελματίες οι οποίοι αμείβονται με δελτία παροχής υπηρεσιών, δηλαδή τα λεγόμενα μπλοκάκια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, εκτιμάται ότι περίπου 420.000 είναι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που έχουν χαμηλό τζίρο και θα μπορούν από την 1η Ιανουαρίου 2015 να εξαιρεθούν από το καθεστώς ΦΠΑ.

Με την νέα διάταξη, εάν ένας ελεύθερος επαγγελματίας επιλέξει από τις αρχές Ιανουαρίου του 2015 να εξαιρεθεί, από το ΦΠΑ, τότε οι υπηρεσίες που θα παρέχει και στις αποδείξεις που θα κόβει δεν θα έχει επιβάρυνση ΦΠΑ. Όμως, στην αγορά των υλικών για την εργασία του, θα πληρώνει το κόστος το προϊόντος συν τον αναλογούντα ΦΠΑ.

Πάντως, όσοι τελικά εξαιρεθούν και δικαιούνται μέχρι σήμερα επιστροφή ΦΠΑ, από το νέο έτος δεν θα την παίρνουν, καθώς ο ΦΠΑ που κατέβαλαν δεν θα μπορεί να εκπέσει, αλλά παράλληλα θα απαλλαγούν από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και το κόστος που συνεπάγεται.

Χαρδούβελης: «Θέλουμε να απελευθερώσουμε τις επιχειρήσεις από τα σημερινά δεσμά» 

 

Από το βήμα της Βουλής ο Γκίκας Χαρδούβελης είπε ότι, με βάση τα στοιχεία του 2013, στη διάταξη αυτή μπορούν να υπαχθούν περισσότερες από 400.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 42% των επιχειρήσεων που είναι υποκείμενες σε αυτό το φόρο.

«Δεν είναι λαϊκισμός, είναι πραγματισμός. Θέλουμε να απελευθερώσουμε τις επιχειρήσεις από τα σημερινά δεσμά» τόνισε ο κ. Χαρδούβελης ο οποίος εξήγησε ότι:

– Πρώτον: διευκολύνονται έτσι οι μικρές επιχειρήσεις καθώς δεν θα υποχρεούνται να χρεώνουν ΦΠΑ στις πράξεις που πραγματοποιούν αποκτώντας έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
– Δεύτερον: μειώνεται το διοικητικό κόστος τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την φορολογική διοίκηση
– Τρίτον: απελευθερώνεται ανθρώπινο δυναμικό ώστε να «τρέξει» τους ελέγχους στις μεγάλες επιχειρήσεις «εκεί που γίνεται το πάρτυ.

Η υπαγωγή το καθεστώς αυτό είναι προαιρετική» διευκρίνισε ο υπουργός τονίζοντας πως είναι μια ρύθμιση συμβατή με την υπόλοιπη Ευρώπη και καταλήγοντας: «Ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουμε τον μικρό επιχειρηματία που πονάει».


σχετικα αρθρα