ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,797 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο

Δημοσίευση 7 Αυγούστου 2014, 11:48 / Ανανεώθηκε 7 Αυγούστου 2014, 11:41
Πρωτογενές πλεόνασμα 1,797 δισ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο
Facebook Twitter Whatsapp

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,797 δισ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός το α' εξάμηνο 2014, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,797 δισ. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός το α' εξάμηνο 2014, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Δελτίο Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, το α' εξάμηνο του έτους, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 1,8 δισ. ευρώ, από πρωτογενές έλλειμμα 1,9 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (αν εξαιρέσουμε το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 2,2 δισ. ευρώ εφέτος, από 590 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά τον Ιούνιο το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες διαμορφώθηκαν στα 5,241 δισ. ευρώ έναντι 5,148 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ιουνίου ποσό 4,575 δισ. ευρώ αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης προς τον ιδιωτικό τομέα ( έναντι 4,599 δισ. ευρώ το Μάιο) ενώ 666 εκατ. ευρώ είναι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ( έναντι 549 εκατ. ευρώ του Μαίου).

Από τις οφειλές των φορεών της γενικής κυβέρνησης, τα 254 εκατ. ευρώ αφορούν χρέη των υπουργείων, τα 2,966 δισ. ευρώ υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων, 388 εκατ. ευρώ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 790 εκατ. ευρώ των νοσοκομείων και 177 εκατ. ευρώ των Λοιπών Νομικών Προσώπων του Δημοσίου.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρας, «... η χώρα συνεχίζει να έχει, για 2η συνεχόμενη χρονιά, υψηλά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα. Στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας σταθεροποιούνται. Δηλαδή, φαίνεται ότι διασφαλίζεται, με επώδυνες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η βασική αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας, την προώθηση της απασχόλησης, τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, τη διανομή "κοινωνικού μερίσματος". Όπως ολοκληρώθηκε πρόσφατα, με τη διανομή “μερίσματος” ύψους 450 εκατ. ευρώ σε 690.000 νοικοκυριά».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «πλέον, βρισκόμαστε μπροστά στη νέα μεγάλη πρόκληση. Να μετατρέψουμε, το συντομότερο δυνατόν, τη σταθεροποίηση σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή. Προς αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται από όλους μας σκληρή δουλειά, συγκλίσεις και εθνικό σχέδιο, ώστε να μπορέσει η χώρα να εξέλθει από το ανηφορικό τούνελ που βρέθηκε τα τελευταία χρόνια».