Στο «κόκκινο» είναι η ένταση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας με τη Μόσχα να απαντά εμπράκτως στις κυρώσεις για το ζήτημα της Ουκρανίας, την ώρα που στην Αθήνα υπάρχει προβληματισμός για τις εξελίξεις, παρά τις ρωσικές διαβεβαιώσεις για τις ελληνικές εξαγωγές.

Η ανησυχία των συναρμόδιων υπουργείων, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι έκδηλη μετά την ανακοίνωση του ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στην οποία αναφέρονται κατηγορίες αγροδιατροφικών προϊόντων.

«Τόσο οι διαβεβαιώσεις του ρώσου πρέσβη στην Αθήνα, όσο και οι ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας-Ρωσίας δημιουργούν αισιοδοξία για την τύχη των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, που εξάγονται στη Ρωσία» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μίχαλος εξερχόμενος από τη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών με εκπροσώπους υπουργείων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων, με στόχο να αξιολογηθούν οι νεότερες εξελίξεις. Σημειώνεται ότι, όπως έγραψε χθες το newpost, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, ανέφερε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, έπειτα από έντονες διαπραγματεύσεις, βρήκαν τη «χρυσή τομή».

Aπό την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση». 

Mε τα έως τώρα δεδομένα «σώζεται» το ελληνικό κρασί από την απαγόρευση, ενώ αυτή δεν θα αφορά πιθανότατα το λάδι και τις ελιές.

Στη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Παναγιώτη Μίχαλο, η οποία ήταν προγραμματισμένη ύστερα από εκείνη του περασμένου Απριλίου, συμμετείχαν οι γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ, Δ. Μελάς, και του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Ν. Σταθόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων (ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΠΣΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΚ, ΕΒΕΑ, ΕΒΕΘ, INCOFRUIT HELLAS, ΣΕΘ, ΣΕΒΤ, ΕΔΟΑΟ, ΣΕΟ, ΕΚΕ, ΣΕΓ, ΟΦΑΕ, ΟΑΕΠ).

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας - με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων κλαδικών, εξαγωγικών φορέων – με αντικείμενο την εποπτεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, τη διαχείριση των ζητημάτων που ανακύπτουν, καθώς και το συντονισμό των σχετικών δράσεων. Συμφωνήθηκε, τέλος, ότι η συγκεκριμένη Ομάδα Εργασίας θα εξετάσει άμεσα τις προοπτικές διεύρυνσης των αγορών για τα οπωροκηπευτικά προϊόντα της χώρας μας και θα υποβάλει το συντομότερο δυνατόν τις σχετικές προτάσεις της.

Τι ανακοίνωσε ο Μεντβέντεφ

Η Μόσχα προχωρά σε συνολική απαγόρευση της εισαγωγής προϊόντων διατροφής από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία, όπως ανακοίνωσε ο ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υλοποιώντας τη χθεσινή εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ειδικότερα, από σήμερα και για έναν χρόνο απαγορεύει την εισαγωγή οπωροκηπευτικών προϊόντων, κρέατος, ψαριών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τις παραπάνω χώρες. Η απαγόρευση δεν αφορά τις παιδικές τροφές και μέχρι στιγμής είναι ασαφές εάν θα υπάρξουν άλλες εξαιρέσεις. 

Ο ρώσος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι κάθε απόπειρα κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης της απαγόρευσης αυτής θα παταχθεί με αυστηρότητα. Ο ίδιος, πάντως είπε ότι η απαγόρευση αυτή μπορεί να αρθεί εάν «οι εταίροι μας υιοθετήσουν μία εποικοδομητική προσέγγιση», δήλωσε ο ρώσος πρωθυπουργός σε παρέμβασή του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο κ. Μεντβέντεφ υπογράμμισε ότι «όλα τα μέτρα δεν αποτελούν παρά απάντηση (στις δυτικές κυρώσεις). Δεν επιθυμούσαμε μία τέτοια εξέλιξη της κατάστασης. Δεν υπάρχει τίποτε το θετικό στις κυρώσεις», συνέχισε και πρόσθεσε:

«Ελπίζω ειλικρινά ότι ο οικονομικός πραγματισμός θα υπερισχύσει επί των ανόητων πολιτικών απόψεων των εταίρων μας και ότι θα το σκεφτούν να μην απομονώσουν ή να μην εκφοβίσουν τη Ρωσία».

Ο ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα εξετάζει να επιβάλει απαγόρευση της διέλευσης επάνω από το ρωσικό έδαφος των πτήσεων αεροπορικών εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών από και προς την Ασία.

Ο πλήρης κατάλογος των προϊόντων που υπόκεινται στο ρωσικό εμπάργκο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης.

Η πρώτη αντίδραση της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, λιγο μετά από το μήνυμα Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα μέτρα κατά της Μόσχας κάνοντας λόγο για ανακοίνωση «σαφώς πολιτική απόφαση».

«Επειτα από μία πλήρη αποτίμηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των μέτρων τα οποία ελήφθησαν από την Ρωσική Ομοσπονδία, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να λάβουμε τα προσήκοντα μέτρα», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.