Ως ευκαιρία για τη Σερβία παρουσιάζεται το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στην εισαγωγή διατροφικών προϊόντων από χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου της χώρας η από την 1η Αυγούστου η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης αφορούσε μόνο τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την Πολωνία με αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα το ενδιαφέρον ρωσικών εταιρειών για την αγορά, από τη Σερβία, χοιρινού και βοδινού κρέατος, όπως επίσης για φρούτα και λαχανικά.

Τώρα, με τη νέα απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης για διεύρυνση των απαγορεύσεων εισαγωγής, η Σερβία μπορεί να εξάγει όλα τα αγροτικά της προϊόντα στη Ρωσία.

Η Επιτροπή για της εξαγωγές του Εμπορικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου της Σερβίας ξεκίνησε εκστρατεία για την ενημέρωση των παραγωγών και των εμπόρων σχετικά με τους κανόνες ποιότητας και υγειονομικής ασφάλειας που απαιτούνται για την εξαγωγή προϊόντων στη ρωσική αγορά.

Σημειώνεται ότι η Σερβία έχει υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Ρωσία, που τις επιτρέπει την εξαγωγή προϊόντων χωρίς τελωνειακούς δασμούς.