Την ανησυχία του για τις επιπτώσεις των γεωπολιτικών εντάσεων στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις θυγατρικές των ρωσικών τραπεζών στην ευρωζώνη, αλλά θα ελέγχει ποιες χρησιμοποιούν την ρευστότητα αυτή ώστε να παρακάμπτουν τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία» διαμήνυσε ο κ. Ντράγκι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

 «Οι ρωσικές θυγατρικές (σ.σ. των τραπεζών) θα έχουν πρόσβαση σε αναχρηματοδότηση από την ΕΚΤ», αν και τόνισε ότι η χρηματοδότηση αυτή θα «εγκρίνεται μόνον εάν δεν παραβιάζουν τους περιορισμούς που έχει θέσει η ΕΕ».

Για την ουκρανική κρίση, ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι τούτη διακυβεύει την ακόμη αδύναμη και μη ισορροπημένη ανάκαμψη της ευρωζώνης και πως η ύπαρξη κυρώσεων και οικονομικών αντιποίνων σε αυτές, την καθιστά ακόμη πιο δυσχερή.

Ο κ. Ντράγκι επικαλέστηκε την αστάθεια στη Μέση Ανατολή καθώς και την ένταση μεταξύ Ρωσίας και δυτικών χωρών σχετικά με την Ουκρανία ως παραγόντων που θα επηρεάσουν αρνητικά την ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Παράλληλα, προανήγγειλε νέο πρόγραμμα νομισματικής τόνωσης εκ μέρους της ΕΚΤ, η οποία «εντείνει τις προετοιμασίες της» με στόχο την παροχή περαιτέρω ρευστότητας για την υποβοήθηση της διαδικασίας ανάκαμψης της ευρωζώνης.