current views are: 1

7 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση19:37

Ποιες εταιρείες θα πληγούν από τον οικονομικό «πόλεμο» Βρυξελλών – Μόσχας

Ο οικονομικός πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία έχει δυσμενείς επιπτώσεις και για τις δύο πλευρές.

Δημοσίευση 19:37’
αρθρο-newpost

Ο οικονομικός πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία έχει δυσμενείς επιπτώσεις και για τις δύο πλευρές.

Ο οικονομικός «πόλεμος» που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία έχει δυσμενείς επιπτώσεις και για τις δύο πλευρές.

Ευρωπαϊκές και ρωσικές επιχειρήσεις αναμένεται να πληγούν σφόδρα από τις κυρώσεις.

Ειδικότερα: 

  • Οι αεροπορικές εταιρείες Lufthansa (Γερμανία), Air France-KLM (Γαλλία – Ολλανδία) και Finnair (Φινλανδία), θα αντιμετωπίσουν τα σοβαρότερα προβλήματα λόγω του πιθανού κλεισίματος του εναέριου χώρου της Σιβηρίας.
  • Δύο ρωσικές τράπεζες οι οποίες στοχοθετούνται από τις δυτικές κυρώσεις ήδη ζήτησαν κρατική βοήθεια, γεγονός το οποίο θα αυξήσει το συνολικό κόστος της υποστήριξης του τραπεζικού τομέα στα 10 δισ. Δολάρια, επιβαρύνοντας τα ρωσικά δημοσιονομικά εν μέσω της επιβράδυνσης της ρωσικής οικονομίας.
  • Η Rheinmetall, ήδη μείωσε το στόχο της για τα λειτουργικά της κέρδη το 2014 αφού η κυβέρνηση της Γερμανίας ακύρωσε την απόφασή της να εγκρίνει μια σύμβαση με τη Ρωσία.
  • Η Commerzbank μπορεί να επηρεαστεί από τις κυρώσεις της ΕΕ, όμως ανώτερο στέλεχός της εκτίμησε πως δεν θα υποστεί μεγάλες ζημίες.
  • Η γερμανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων Fraport σημείωσε ότι υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες, ιδίως όσον αφορά το μερίδιό της στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης.
  • Η UniCredit, μια από τις σημαντικότερες τράπεζες στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη. Η θυγατρική της Bank Austria προέβλεψε ότι θα έχει κέρδη στη Ρωσία, παρά τις κυρώσεις.
  • Η Daimler προβλέπει ότι οι ραγδαία αυξανόμενες πωλήσεις της στη ρωσική αγορά αυτοκινήτου θα μειωθούν, λόγω της ουκρανικής κρίσης.
  • Η εν μέρει εθνικοποιημένη βρετανική Royal Bank of Scotland ανακοίνωσε ότι έθεσε περιορισμούς όσον αφορά τις χορηγήσεις της στη Ρωσία, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία.
  • Η Adidas, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία αθλητικών ειδών, αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για τα έσοδά της και τα κέρδη της φέτος, εν μέρει λόγω της έκθεσής της στη Ρωσία.
  • Η Lukoil, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας, εκτίμησε ότι οι κυρώσεις θα την αναγκάσουν να μειώσει δραστικά τις επενδύσεις της, λόγω της περιορισμένης πρόσβασής της σε χρηματοδότηση.
  • Η ιταλική Enel ανέφερε ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να πωλήσει τους πόρους που διαθέτει στη Ρωσία, προς το παρόν.
  • Η γερμανική εταιρεία του κλάδου της λιανικής Metro AG ανέφερε ότι δεν είναι ακόμη η στιγμή να επενδύσει στη ρωσική αγορά, απόφαση που είχε αναβάλει ήδη μια φορά, τον Μάρτιο, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.
  • Η γαλλική πετρελαϊκή Total ανακοίνωσε πως έχει σταματήσει να αγοράζει μετοχές της Novatek και να κάνει άλλες τοποθετήσεις στη Ρωσία μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους της Malaysia Airlines ωστόσο σημείωσε πως είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει τις συνέπειες των κυρώσεων.
  • Η BP, η οποία ανακοίνωσε μια σημαντική αύξηση των κερδών της το δεύτερο τρίμηνο, προειδοποίησε ότι οι δυτικές κυρώσεις θα μπορούσαν να πλήξουν τη δραστηριότητά της εκεί, ιδίως λόγω της σχέσης της με τη ρωσική κρατική επιχείρηση Rosneft.

σχετικα αρθρα