Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Τον δικό τους... Γολγοθά ανεβαίνουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι κάθε μήνα καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. 

Μπορεί το αρχικό σοκ με τα λάθη που σημειώθηκαν στον φόρο ακινήτων να ξεπεράστηκε αφού ανακοινώθηκε πως οι αδικίες θα διορθωθούν, ωστόσο οι υποχρεώσεις δεν σταματούν εδώ με σειρά φόρων να πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος του έτους. 

Συγκεκριμένα, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση από τις τρεις διμηνιαίες δόσεις του εκκαθαριστικού στο οποίο περιλαμβάνονται ο φόρος εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος, η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης που επιβαρύνει ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών, πισίνες και αεροσκάφη. 

Ακολούθως η τρίτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Νοεμβρίου, ενώ μέχρι 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να εξοφληθούν και τα τέλη κυκλοφορίας

Σε ότι αφορά στον φόρο ακινήτων που αυτή τη στιγμή βαραίνει τις τσέπες των ιδιοκτητών, η εξόφλησή του μετατέθηκε για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα μετά τα λάθη που σημειώθηκαν και "φούσκωσαν" τους λογαριασμούς, αναμένεται μετά τις 26 Αυγούστου, οπότε θα ανοίξει το θερινό τμήμα της Βουλής να εισαχθούν οι διορθώσεις. 

Οι ειδοποιήσεις θα αποσταλούν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη ενώ οι δόσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τα τέλη του μήνα μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται ο αριθμός των δόσεων αν αυξηθεί από τις πέντε στις έξι, με την τελευταία να πληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου. Μόλις διορθωθούν τα λάθη για τους 4.000 οικισμούς της χώρας (θα παραμείνουν οι αξίες στο επίπεδο του 2009), θα ανοίξει και η εφαρμογή στο Taxisnet για διορθωτικές δηλώσεις στο Ε9.

Πάντως παρά τις όποιες αλλαγές εισαχθούν ο στόχος για την είσπραξη των 2,65 δισ. ευρώ παραμένει αμετάβλητος.