Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Σε αγώνα δρόμου για την υλοποίηση του προγράμματος έχει επιδοθεί η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι διανύουμε τα μέσα Αυγούστου. Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου την περασμένη εβδομάδα άνοιξε ο δρόμος για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ η οποία αναμένεται να μπει στα ελληνικά ταμεία πριν από τον Δεκαπενταύγουστο.

Ωστόσο τα δύσκολα για την κυβέρνηση τώρα φαίνεται να αρχίζουν αφού εν μέσω του εύθραυστου πολιτικού περιβάλλοντος που επικρατεί καλείται να συνεχίσει το πρόγραμμα της χώρας και να ξεπεράσει τόσο το σκόπελο της τρόικας όσο και του επόμενου Eurogroup. 

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Αθήνα έχει να αντιμετωπίσει μια ιδιαίτερα δύσκολη αξιολόγηση που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το ασφαλιστικό, το εργασιακό, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο αλλά και περαιτέρω καταργήσεις φοροαπαλλαγών. 
 
Αναλυτικότερα, βάσει του μνημονίου, η κυβέρνηση στις αρχές του Φθινοπώρου θα πρέπει να έχει έτοιμα μεταξύ άλλων, τα νομοσχέδια με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, και τις νέες αναπροσαρμογές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Eπίσης, θα πρέπει να συμφωνηθούν τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2015 και αν σε αυτόν θα συμπεριληφθεί η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, ώστε να ετοιμαστεί το προσχέδιο και να κατατεθεί στη Bουλή. 
 
Παράλληλα η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει και το Eurogroup αφού στο τέλος του έτους ολοκληρώνεται το δανειακό πρόγραμμα από την Eυρωζώνη. 
 
Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους ότι η χώρα δεν χρειάζεται ένα νέο δάνειο και κατ΄επέκταση νέο μνημόνιο και ότι είναι ικανή από μόνη της να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2015
 
Τέλος, η ελληνική πλευρά έχει μπροστά της και το ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η διαπραγμάτευση θα αρχίσει αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα το φθινόπωρο.