current views are: 1

11 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση16:22

FT: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμέτωπη με «κραχ» στην επαγγελματική ειδίκευση

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις των Financial Times για τα επόμενα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημοσίευση 16:22’
αρθρο-newpost

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις των Financial Times για τα επόμενα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ζοφερές είναι οι προβλέψεις των Financial Times για τα επόμενα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όχι, η οικονομική εφημερίδα δεν προβλέπει κάποια αναταραχή οικονομικής κρίσης, αλλά επαγγελματικής.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας με τις ανεργία στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεπερνά κάθε προηγούμενο, οι χώρες – μέλη θα βρεθούν μπροστά σε ένα «κραχ» στην επαγγελματική ειδίκευση.

Έρευνα που διεξήχθη για λογαριασμό του βρετανικού δημοσίου, δείχνε πως μέχρι το 2022 εκατομμύρια πολίτες της χώρας χώρας θα έχουν μάθει να κάνουν ένα επάγγελμα το οποίο δεν θα έχει ανταπόκριση στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τουλάχιστον 9,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι χαμηλής ή καθόλου ειδίκευσης θα ανταγωνίζονται για μόλις 3,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Πρακτικά η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει όπως αναφέρουν οι FT πρόβλημα να αντικαταστήσει τη γενιά ειδικευμένου προσωπικού που αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί, ζήτημα που γίνεται δυσκολότερο εάν αναλογιστεί και τη γήρανση του πληθυσμού στην Ήπειρο.

Χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία που έχουν αποδοτικά προγράμματα σπουδών αντιμετωπίζουν μικρότερο πρόβλημα, γεγονός που φαίνεται από τους δείκτες της ανεργίας των νέων. Το πραγματικό πρόβλημα προκύπτει για τις υπόλοιπες χώρες, με τον συντάκτη των Financial Times να σημειώνει ότι θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε το εκπαιδευτικό σύστημα να μπορεί να ικανοποιεί τις ανάγκες της αγοράς.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνουν οι FT, πρέπει να γίνουν περισσότερα από τις επιχειρήσεις για την κατάρτιση του προσωπικού τους.

Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη προσφέρουν δυνατότητες κατάρτισης και η τάση μεταδίδεται σε νέους τομείς, όπως οι επαγγελματικές υπηρεσίες, αναφέρουν οι FT, ωστόσο όπως τονίζουν, στις μισές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Βρετανίας, δεν υπάρχει κανένα σχετικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, απαραίτητο βήμα είναι να δημιουργηθούν «κόμβοι» μέσω των οποίων οι μικρότερες επιχειρήσεις θα μπορούν να συνδέονται με σχολεία και πανεπιστήμια ή να λαμβάνουν συμβουλές για την πρόσβαση σε κρατική επιδότηση προγραμμάτων κατάρτισης.


σχετικα αρθρα