Ότι οι πιστωτές αναβάλλουν πεισματικά την εξεύρεση μίας αποτελεσματικής λύσης για το πρόβλημα του ελληνικού χρέους υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο τέλος του χρόνου ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και παραμένει ανοιχτό εάν η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες και επομένως θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα βοήθειας μετά το 2015.

«Οι φήμες που ακούγονται στην Αθήνα για το τέλος της τρόικας μπορεί να αποτυπώνουν απλώς μία ελληνική επιθυμία, δεδομένου ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να δίνει το «παρών» μέχρι να ολοκληρωθεί το δικό του πρόγραμμα στο πρώτο τρίμηνο του 2016» σημειώνεται. Ωστόσο το δημοσίευμα τονίζει ότι «μακροπρόθεσμα πολλοί από τους ενδιαφερόμενους έχουν συμφέρον να τερματιστεί το εγχείρημα της τρόικας».

Για τις μελλοντικές ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας επισημαίνεται ότι «για πολιτικούς λόγους η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει πάση θυσία ένα επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα σήμαινε και νέα μέτρα. Προφανώς ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης συνεχίζει να πιστεύει ότι τα περίπου 11 δισ. ευρώ που είχαν ενταχθεί στο παλαιό πρόγραμμα για τη διάσωση των τραπεζών μπορούν να αλλάξουν χρήση και να αξιοποιηθούν για την εξυγίανση του προϋπολογισμού.

Στις Βρυξέλλες αυτό πάντως δεν θεωρείται ρεαλιστικό. Όχι μόνο γιατί η αναδιανομή των κονδυλίων θα έθετε κάποια νομικά προβλήματα. Αλλά επίσης γιατί θεωρείται πολύ πιθανό ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν τελικά για τον σκοπό για τον οποίο είχαν προβλεφθεί, καθώς τα επικείμενα stress test στις ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να αποκαλύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες».