Για την απόκτηση του ελληνικού δικτύου υψηλής τάσης ενδιαφέρεται ο βελγικός όμιλος Elia, ο οποίος είναι ένας εκ των τεσσάρων υποψηφίων για την συγκεκριμένη εξαγορά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «L’ Echo».

Σημειώνεται ότι το ελληνικό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι έκτασης 11.300 χιλιομέτρων.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο άρθρο επισημαίνεται ότι ο όμιλος Elia διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο Βέλγιο, ενώ παράλληλα γίνεται αναφορά και στους ανταγωνιστές του, την ιταλική Terna, την κινεζική SGCC και τον καναδικό διαχειριστή κεφαλαίων PSP. Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι οι δύο πρώτες εταιρείες αποτελούν σοβαρούς ανταγωνιστές αλλά και πως μεταξύ τους υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας.

Η εφημερίδα τονίζει ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις της εκπροσώπου του Elia, Μπάρμπαρα Βερχάγκεν, οι στόχοι του ομίλου δεν είναι μόνο οικονομικοί αλλά και στρατηγικοί. «Θέλουμε να διευρύνουμε τον ρόλο μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να ενισχύσουμε την ηγετική θέση μας σε ό,τι αφορά την onshore και την offshore μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας», δηλώνει η κ. Βερχάγκεν.

Η ιδιωτικοποίηση του εν λόγω δικτύου έχει ανακοινωθεί από το ελληνικό κράτος εδώ και μήνες, σύμφωνα με το άρθρο. Το δίκτυο ανήκει επί του παρόντος στη ΔΕΗ και η ιδιωτικοποίησή του δεν αποτελεί απαίτηση των δανειστών της χώρας αλλά της διαδικασίας απελευθέρωσης του τομέα της ενέργειας στην Ευρώπη, σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται ο διαχωρισμός της διαχείρισης των δικτύων από την παραγωγή και παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακόμη, σημειώνεται ότι «σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ δημιούργησε τον ΑΔΜΗΕ ο οποίος παραχωρεί προς πώληση το 66% σε ιδιώτες, ενώ το ελληνικό κράτος θα διατηρήσει το 34%. Αυτή η διαδικασία πρέπει να προηγηθεί της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, το 51% της οποίας ανήκει στο ελληνικό κράτος. Ωστόσο, η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αποτελεί απαίτηση των δανειστών της χώρας. Οι Έλληνες συνδικαλιστές αντιτίθενται σθεναρά σε αυτή την ιδιωτικοποίηση και δεν εγκρίνουν ούτε την κατάτμηση του ΑΔΜΗΕ».

TAGS