Τις ημέρες για αδήλωτη εργασία ως δια μαγείας οι προσλήψεις σε τουριστικούς προορισμούς... εκτινάσσονται! 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», αν και κατά τις ημέρες που προηγούνταν των ελέγχων παρατηρούνταν χαμηλός αριθμός προσλήψεων, τις ημέρες που κατέφθαναν τα κλιμάκια για ελέγχους ο αριθμός αυτός εκτοξευόταν, με προφανή στόχο την αποφυγή των προστίμων, που μπορούν να ανέλθουν έως και το ποσό των 10.500 ευρώ.

Χαρακτηριστική περίπτωση, το Ρέθυμνο όπου από τις από τις 23 έως τις 25 Ιουλίου δηλώθηκαν 19 απολύσεις και μέσα στις επόμενες τρεις μέρες, που βρίσκονταν εκεί οι ελεγκτές, δηλώθηκαν 198 προσλήψεις

Στα Χανιά, στις 22 Ιουλίου δηλώθηκαν 21 απολύσεις, την επόμενη μέρα 256 απολύσεις, στις 24 Ιουλίου 6 προσλήψεις, και στη συνέχεια, με την παρουσία των ελεγκτών, 261 προσλήψεις μέσα σε τέσσερις ημέρες (25-28 Ιουλίου). 

Δείτε εδώ τα στοιχεία των ελέγχων

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τονίζει πως το υπουργείο πραγματοποιεί εντατικούς και στοχευμένους ελέγχους καθώς και επιβάλει υψηλότατα πρόστιμα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Είναι επίσης ευνόητο ότι αυτή την περίοδο η προσπάθειά μας έχει κορυφωθεί με ιδιαίτερη έμφαση σε τουριστικές περιοχές της χώρας και σε δραστηριότητες που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό» τονίζει ο κ. Βρούτσης. 

Όπως προσθέτει ο κ. Βρούτσης, «είναι προφανές ότι οι έλεγχοι του υπουργείου Εργασίας πιάνουν τόπο αφού υποκινούν “κύμα συμμόρφωσης” των επιχειρήσεων». 

«Αυτή η “συμμόρφωση”», συνεχίζει ο υπουργός, «σε αρκετές περιπτώσεις συγκυριακή ή και προσχηματική, υποδηλώνει την έκταση του προβλήματος και αντανακλά μια βαθιά αντιπαραγωγική και αντικοινωνική νοοτροπία πολλών επιχειρήσεων. Τη λογική της “αρπαχτής” και του ευκαιριακού κέρδους σε βάρος των εργαζομένων, συχνά με το εκβιαστικό δίλημμα “καλύτερα ανασφάλιστος παρά άνεργος”».

«Για το υπουργείο Εργασίας και τις ελεγκτικές του υπηρεσίες η επιβολή υψηλών προστίμων και η τιμωρία δεν είναι αυτοσκοπός» προσθέτει ο υπουργός Εργασίας και επισημαίνει πως «με ένα ισορροπημένο μίγμα κινήτρων (μείωση εισφορών, απλοποίηση γραφειοκρατικών διαδικασιών) και αντικινήτρων (το υψηλότερο ιστορικά πρόστιμο των 10.500 ευρώ, συνεχείς και στοχευμένοι έλεγχοι) έχουμε διαμορφώσει ένα ευνοϊκό πλαίσιο για την υγιή επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νόμιμων και ποιοτικών θέσεων εργασίας».