Το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης υπό – δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ άναψε το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF).

Το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στα τέλη Ιουλίου πρακτικά σήμαινε και την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων από ελληνικής πλευράς, έξι στον αριθμό. Το ποσό του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα αποτελεί την τρίτη και τελευταία υποδόση της δόσης των 8,3 δισ. που έχει ήδη εγκριθεί με πολιτική απόφαση του Eurogroup της 1ης Απριλίου, και αναμένεται να εκταμιευθεί αύριο.

Για το θέμα συνεδρίασε και το EuroWorking Group, όπου από ελληνικής πλευράς συμμετείχε ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Χρήστος Στεφανάδης.

Τα βλέμματα πλέον θα στραφούν στο Παρίσι και στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών που θα πραγματοποιηθεί από  τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου, όπου θα ξεκινήσει ο νέος γύρος αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Απομένει η εκταμίευση της τελευταίας δόσης από την ευρωπαϊκή πλευρά (ύψους 2 δισ. ευρώ) και η επιστροφή από τους ευρωπαίους εταίρους της χώρας των κερδών που αποκόμισαν από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών αναμένει τη διπλή δόση ύψους 3,4 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.