Εξομαλύνεται το θέμα της επιστροφής φόρου που είχε προκύψει λόγω ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με απόφαση της γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου ξεπαγώνει η επιστροφή φόρου στους δικαιούχους από τη στιγμή που υπάρχει η οφειλή λόγω του ΕΝΦΙΑ. Οι επιστροφές φόρων δεν θα συμψηφίζονται με τον ΕΝΦΙΑ, ξεμπλοκάροντας χιλιάδες φορολογούμενους που είχαν βρεθεί σε απόγνωση.

Η απόφαση που δημοσιεύτηκε αναφέρει: «πως χρηματικές απαιτήσεις οφειλετών έναντι του Δημοσίου εξαιρούνται από τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές αυτών που έχουν προκύψει από την εκκαθάριση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (Ε.Ν.Φ.Ι.Α.) έτους 2014. Η ανωτέρω εξαίρεση παρέχεται μέχρι και την 30−9−2014». Όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους. Η εξαίρεση ισχύει μόνο για τον ΕΝΦΙΑ και μόνο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι... δόσεις

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι την καταβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων του 2014 σε περισσότερες δόσεις, ενδεχομένως και μετά τον Φεβρουάριο του 2015 (η τελευταία δόση), επιθυμεί η κυβέρνηση, επιδιώκοντας αφενός τη διεύρυνση της αποπληρωμής του φόρου λόγω του περιορισμού της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών, αφετέρου να προσαρμόσει τον πολιτικό της σχεδιασμό λαμβάνοντας υπόψη την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. 

Σύμφωνα με την Καθημερινή, υπό αυτό το πρίσμα, το υπουργείο Οικονομικών ζητεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή απάντηση για το εάν μπορεί να εισπράττεται ο φετινός ΕΝΦΙΑ και μετά τον Δεκέμβριο, ενδεχομένως και μετά τον Φεβρουάριο, με την προϋπόθεση όμως ότι όλα τα έσοδα θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2014, προκειμένου να μην τεθούν σε κίνδυνο οι αυστηροί δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Πρέπει να είμαστε απόλυτα βέβαιοι», σημείωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι η απάντηση από την ΕΛΣΤΑΤ θα πρέπει να δοθεί εγγράφως, με προφανή στόχο την επίκλησή της στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα με την τρόικα.

Ο προγραμματισμός για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ έχει ήδη ανατραπεί, αφού η πρώτη δόση, που ήταν να πληρωθεί στα τέλη Ιουλίου, θα καταβληθεί τελικά στα τέλη Σεπτεμβρίου. Προκειμένου να μην «πέσουν» όλοι οι φόροι μαζί (φόρος εισοδήματος και φόρος ακινήτων), η κυβέρνηση προσπαθεί να επεκτείνει τις δόσεις σε έξι ή οκτώ, έτσι ώστε να περιορίσει τις αντιδράσεις των φορολογουμένων αλλά και να καταφέρει να εισπράξει τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν η Στατιστική Αρχή δώσει το «πράσινο φως», τον τελευταίο λόγο θα έχει η τρόικα η οποία θα θέσει θέμα εισπραξιμότητας του φόρου. Στελέχη του υπ. Οικονομικών αναφέρουν ότι αρχικά είχε προταθεί στην κυβέρνηση ο φόρος να καταβληθεί σε 10 δόσεις, με την πρώτη δόση στα τέλη Μαρτίου του 2014, υποστηρίζοντας ότι όσες περισσότερες δόσεις τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η εισπραξιμότητα. Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε αρνητικά διότι δεν ήθελε να βρεθεί αντιμέτωπο με τους φορολογουμένους λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές.

Πάντως, η επιχειρηματολογία του υπουργείου Οικονομικών προς την τρόικα για να δεχτεί την επέκταση των δόσεων θα βασιστεί στην πρόταση αυτή που είχαν υποβάλει τα στελέχη του υπ. Οικονομικών. Δηλαδή, ότι η αύξηση του αριθμού των δόσεων θα φέρει περισσότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία.

 

TAGS