Πυρετωδώς προετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο και η Τράπεζα της Ελλάδας ώστε να ετοιμάσουν το ρύθμισης των στεγαστικών «κόκκινων» δανείων, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η δυνατότητα ενοικίασης της κατοικίας από τον υπερχρεωμένο δανειολήπτη.

Το σχέδιο που πατάει σε αντίστοιχα μοντέλα χωρών που βρίσκονται σε κρίση, σύμφωνα με την εφημερίδα Real News θα περιλαμβάνει τρεις λύσεις με βάση το ενοίκιο. Για τα «φτωχά νοικοκυριά» τα οποία έχουν πάρει στεγαστικό που δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν και είναι ήδη στο «κόκκινο», θα περιλαμβάνεται διάταξη η οποία θα προβλέπει εναλλακτικές δυνατότητες, οι δυο εκ των οποίων θα στηρίζονται στην παραχώρηση και την ενοικίαση της κατοικίας.

Η πρώτη δυνατότητα που θα δίδεται σε έναν δανειολήπτη είναι η χρηματοδοτική μίσθωση της κατοικίας. 

Σύμφωνα με τη Real News, θα δίνεται η δυνατότητα πώλησης και ενοικίασης του σπιτιού. Ο δανειολήπτης θα μεταβιβάζει την κυριότητα του ακινήτου είτε στην τράπεζα στην οποία χρωστά, είτε σε τρίτο (άλλη τράπεζα ή άλλο αγοραστή). Επίσης θα προβλέπεται και η μεταβίβαση σε κρατική εταιρεία διαχείρισης ακινήτων.

Η συμφωνία μπορεί να συνοδεύεται με παραχώρηση του δικαιώματος διαμονής στο ακίνητο για κάποια ελάχιστη χρονική διάρκεια, πιθανότατα για τρία χρόνια, έναντι μισθώματος.

Η δεύτερη δυνατότητα που θα δίδεται στον δανειολήπτη είναι η αποπληρωμή μέρους του δανείου με εκτεταμένο «κούρεμα» ή το σύνολο αυτού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η νέα ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να παραδίδουν εθελοντικά το ενυπόθηκο σπίτι. Χρήση αυτής της δυνατότητας μπορούν να κάνουν όσοι δεν θα καταφέρουν να κρατήσουν το ακίνητο έστω και μέσω ενοικίασης.

Όπως σημειώνει η Real News στο νόμο που αναμένεται να έρθει προς ψήφιση, σε ότι αφορά τα στεγαστικά, εκτός από τη δυνατότητα ενοικίασης του σπιτιού, θα προβλέπεται και η αντικατάσταση παλαιού δανείου με νέο μικρότερου υπολοίπου, η διαχείριση σε εκκαθάριση στο πλαίσιο της πτωχευτικής διαδικασίας και η ρευστοποίηση εξασφαλίσεων για την ικανοποίηση της απαίτησης της τράπεζας.