Ένα σχέδιο που θα δώσει «ανάσα» από τη μακρόχρονη λιτότητα επεξεργάζονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο δρόμος της «ανακούφισης» περνά από το Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα», στη Σύνοδο Κορυφής της 30ης Αυγούστου στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών θα συζητήσουν τη δυνατότητα να περιορισθεί η ετήσια μείωση του δημοσίου ελλείμματος και του δημοσίου χρέους, από το 0,5% το οποίο προβλέπεται έως τώρα, στο 0,25%.

Με τον τρόπο αυτό, τονίζουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μπορεί να δοθεί ένα ουσιαστικό νόημα στις μέχρι τώρα προσπάθειες που στοχεύουν στον περιορισμό της λιτότητας και στην ενίσχυση της ευελιξίας.
 
Αν καταλήξει αίσια η εν λόγω διαπραγμάτευση, η Ιταλία μπορεί να αναθεωρήσει τον στόχο μείωσης του ελλείμματός της σε σχέση με το ΑΕΠ, για το 2015, από το 1,8% στο 2,2%.
 
Παράλληλα, όπως γράφει η εφημερίδα της Ρώμης, η κυβέρνηση Ρέντσι θα μπορούσε έτσι να αποφύγει την υιοθέτηση έκτακτων οικονομικών μέτρων τον Σεπτέμβριο και να πετύχει μια «έκπτωση» πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, σε ότι αφορά την αναγκαστική μείωση των δαπανών του δημοσίου.
 
Η διαπραγμάτευση για την «νέα αυτή συνθήκη», σύμφωνα με την Λα Ρεπούμπλικα, τέλος, «αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν έντονες οικονομικές δυσκολίες».