Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Μπορεί ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί να ξορκίζει τα σενάρια δημοσιονομικής επιτήρησης από την τρόικα, όμως οι αριθμοί είναι αμείλικτοι για την ιταλική οικονομία, αφού τους τελευταίους μήνες η Ρώμη έχει πάρει επικίνδυνα κατηφορικό δρόμο.

Η ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της Ιταλίας (Ιstat) στις 6 Αυγούστου αποτυπώνει την κατάσταση, αφού κατέδειξε ότι η χώρα συνεχίζει σε υφεσιακές συνθήκες, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της (ΑΠΕ) να μειώνεται κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Σε ετήσια βάση, η απώλεια υπολογίζεται ότι ανεβαίνει στο 0,3%.

Τα άσχημα μαντάτα δεν σταματούν όμως, εδώ για την τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης. Tο δημόσιο χρέος κυριολεκτικά «καλπάζει», αφού σύμφωνα με τη Eurostat έφτασε σε ποσοστό 135,6% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2014 και συνολικά τα 2,120 τρισεκατομμύρια ευρώ. Λίγες μέρες νωρίτερα, στα μέσα Ιουλίου, η κεντρική τράπεζα της Ιταλίας τόνιζε ότι από την αρχή του τρέχοντος έτους αυξήθηκε κατά 96 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2012, ανερχόταν στο 127% του ΑΕΠ και αυτή τη στιγμή η Ρώμη έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό χρέους πίσω από τη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι νέοι Ιταλοί μένουν άνεργοι. Τον Ιούνιο το ποσοστό της ανεργίας των νέων ανήλθε στο ιστορικό 43,7%, αριθμός που είχε να φανεί από το μακρινό 1977, σύμφωνα με την Istat. Το 2008 το συγκεκριμένο ποσοστό ανερχόταν περίπου στο μισό, στο 21,3%.

Η σύγκριση σε σχέση με το 2008 είναι σοκαριστική. Σύμφωνα με έρευνα του συνδικάτου Uil με τίτλο «No Pil? no job» (Δεν υπάρχει ΑΕΠ; Δεν υπάρχει εργασία) ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας χάθηκαν μέσα σε έξι χρόνια στην Ιταλία. H ανεργία αυξήθηκε από το 6,7% τoυ 2008 στο 12,2% του 2013.

Oι επιπτώσεις της κρίσης αποτυπώνονται πολύ πιο δραματικά στη νότια Ιταλία, που έχει χτυπηθεί πολύ περισσότερο σε σχέση με τον «πλουσιότερο» Βορρά. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ινστιτούτου οικονομικών και βιομηχανικών ερευνών Svimez, από το 2008 μέχρι το 2013 η Κάτω Ιταλία έχασε το 13% του ΑΕΠ της, ενώ ο εθνικός μέσος όρος ανήλθε σε 7%.

Η περίοδος χάριτος έχει τελειώσει προ πολλού για τον Ματέο Ρέντσι, ο οποίος δέχεται το ασφυκτικό πρέσινγκ των Βρυξελλών για μεταρρυθμίσεις. 

Και η δημοτικότητά του, εξάλλου, υποχώρησε κάτω από το 50% για πρώτη φορά στις 8 Αυγούστου σε ένα σημάδι ότι δεν πείθει τους πολίτες. 

Ο ιταλός πρωθυπουργός διέψευσε τα περί έκτακτων μέτρων τον Σεπτέμβριο. Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου είναι κοντά, όμως ένα είναι σίγουρο: Η Ιταλία έχει ένα «βουνό» μπροστά της για να επιστρέψει στην «ομαλότητα».