Προς κατάργηση του αυτοφώρου για τους φοροοφειλέτες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να καταβάλουν τους φόρους τους βαίνει η κυβέρνηση.
 
Η κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά αυτό το μέτρο σύμφωνα με τα Νέα και προς τη κατεύθυνση αυτή βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
 
Όπως αναφέρεται, οι σχετικές διατάξεις αναμένεται να περιληφθούν σε νομοσχέδιο το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο.
 
Η κυβέρνηση έχει επισημάνει την ανάγκη ευθυγράμμισης της ελληνικής νομοθεσίας με την αντίστοιχη κοινοτική στο θέμα των ποινών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προ το Δημόσιο ειδικά δε για πολίτες που αποδεδειγμένα δεν δύνανται να πληρώσουν τους φόρους τους.
 
Στόχος είναι να αλλάξει η υφιστάμενη νομοθεσία που ισχύει από το 1990 και η οποία προβλέπει ποινικές κυρώσεις, με αυτόφωρο και φυλακή, για όσους έχουν καθυστερήσει πάνω από δύο μήνες να πληρώσουν φορολογικές οφειλές ή δεν έχουν πληρώσει τρεις συνεχόμενες δόσεις χρεών τους στην Εφορία.
 

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ στην οποία ισχύει το καθεστώς των συλλήψεων για χρέη στην Εφορία.

Μόνο το 2013 η οικονομική αστυνομία συνέλαβε 3.072 άτομα για οφειλές προς το δημόσιο που άγγιξαν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2014 μόνο 717.