Την αποδέσμευση περίπου 125 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του τομέα των οπωροκηπευτικών ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δεν περιέλαβε τους ροδακινοπαραγωγούς, προκαλώντας προς στιγμήν αναστάστωση. Όπως διευκρινίστηκε, οι παραγωγοί ροδάκινου και νεκταρινιών θα αποζημιωθούν με ξεχωριστό κονδύλι.

Τα μέτρα στήριξης της αγοράς μέσω αποζημιώσεων για την απόσυρση προϊόντων μετά και το ρωσικό εμπάργκο, αφορούν στα καρότα, τις τομάτες, τα λάχανα, τις πιπεριές, τα κουνουπίδια, τα αγγούρια και τα αγγουράκια, τα μανιτάρια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα φρούτα του δάσους, τα επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια.

«Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός είναι περίπου 125 εκατ. ευρώ», διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για τη Γεωργία, ο Ρότζερ Γουέιτ. «Η ιδέα είναι να μειωθούν οι ποσότητες που διατίθενται στην αγορά ώστε οι τιμές να μην πέσουν σε επίπεδα κρίσης», εξήγησε.

Μόλις επισημοποιηθούν, μέσα σε μερικές εβδομάδες, τα μέτρα θα εφαρμοσθούν αναδρομικά από τις 18 Αυγούστου και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Αυτοί που θα ωφεληθούν κυρίως από τη στήριξη αυτή είναι οι μεγάλοι προμηθευτές οπωροκηπευτικών της Ρωσίας, η Πολωνία, η Λιθουανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, διευκρίνισε ευρωπαϊκή πηγή.

Προς στιγμήν δημιουργήθηκε αναστάτωση, διότι από το πακέτο αποζημίωσης έλειπαν τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια τα οποία εξάγουν κυρίως έλληνες παραγωγοί προς τη Ρωσία.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διευκρίνησε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της ιστοσελίδας skai.gr, ότι οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών που πλήττονται από το εμπάργκο καλύπτονται με ξεχωριστό πακέτο αποζημιώσεων, που υπολογίζεται στα 20 - 30 εκατομμύρια ευρώ.