Σαρωτικές αλλαγές για τα ασφαλιστικά ταμεία περιλαμβάνει η έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού Οικονομικών Μελετών, η οποία θα δοθεί στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση τις επόμενες ημέρες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» στην έκθεσή του το ΚΕΠΕ προτείνει την δημιουργία ενός Ταμείου το οποίο θα είναι το ΙΚΑ και στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα υπόλοιπα τα οποία όμως θα λειτουργούν ως ανεξάρτητοι λογαριασμοί. 

Σε ό,τι αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές αυτές θα αρχίσουν να καταβάλλονται κάθε μήνα, ενώ θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ανταποδοτικότητας των εισφορών με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσεις ειδικά στο επίπεδο των αυτοαπασχολούμενων. 

Για τους ασφαλισμένους οι αλλαγές αφορούν στον νέο τρόπο υπολογισμού της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Συγκεκριμένα καταργείται η αναγνώριση των πλασματικών χρόνων για χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να βγουν στην σύνταξη πρόωρα. Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι έχουν κατοχυρώσει αλλά δεν έχουν θεμελιώσει το δικαίωμα συνταξιοδότησης.

Τέλος, στην έκθεση προβλέπεται η διασύνδεση του ΚΕΑΟ με το TAXIS έτσι ώστε να έχουν τα Ταμεία πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλισμένων μέχρι οι ασφαλιστικές εισφορές να μπορούν να εισπράττονται από την εφορία το 2017.