Φρένο και καθυστερήσεις στην επιστροφή φόρου για 800.000 φορολογούμενους φέρνει η αυτόματη παρακράτηση των ποσών που θα πάρουν από την εφορία όσοι χρωστούν ταυτόχρονα και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Αρχικά θα ελεγχθεί πόσοι δικαιούχοι επιστροφής φόρου χρωστούν στα ταμεία και στη συνέχεια όσοι δεν έχουν καμία οφειλή θα πάρουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ. Για όσους όμως χρωστούν στα ταμεία η επιστροφή φόρου θα συμψηφιστεί με την οφειλή τους.

O συμψηφισμός θα γίνει ακόμη και αν ο οφειλέτης έχει ενταχθεί με ρύθμιση και πληρώνει κανονικά τις δόσεις του. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το μέτρο του συμψηφισμού χρεών με τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ αποφασίστηκε τον Απρίλιο, αλλά άρχισε να εφαρμόζεται πριν από λίγες ημέρες και η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών απέστειλε στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών λίστα με 800.000 φορολογούμενους που δικαιούνται επιστροφή φόρου ή ΦΠΑ και θα καθυστερήσουν να πάρουν τα ποσά που δικαιούνται μέχρι να ελεγχθεί πόσοι από αυτούς έχουν χρέη στα ταμεία ώστε να γίνει ο συμψηφισμός.

Στη λίστα των 800.000 φορολογούμενων υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι οι οποίοι δεν χρωστούν στα ταμεία. Ωστόσο θα περιμένουν να ολοκληρωθούν πρώτα οι διασταυρώσεις μέσω των ΚΕΑΟ και των άλλων ταμείων για να διαπιστωθεί πόσοι χρωστούν εισφορές και στη συνέχεια να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.

Το ΚΕΑΟ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελεύθερου Τύπου από έναν πρώτο έλεγχο που έκανε σε συνεργασία με το ΙΚΑ εντόπισε ότι στη λίστα των 800.000 φορολογούμενων με επιστροφή φόρου οι 40.000 έχουν και οφειλές της τάξης των 800 εκατ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

TAGS