Από τον Σεπτέμβριο αρχίζει η  χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του Επενδυτικού Ταμείου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο κ. Δένδιας τόνισε πως οι συμβάσεις με τις τράπεζες είναι σε τελικό στάδιο υπογραφής. 

Όπως είπε, «ήδη, για μία τράπεζα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευσή της και οι υπόλοιπες θα είναι περίπου αντιγραφή της μίας που έχει ολοκληρωθεί».

Ο υπουργός ανέφερε ότι μέχρι τώρα δεν έχουν περάσει στην πραγματική οικονομία όσα χρήματα θα έπρεπε να έχουν κατευθυνθεί και οι επαφές που είχε στη Γερμανία τις προηγούμενες μέρες αφορούν ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο. 

Ο υπουργός εξήγησε ότι η μεγάλη ομάδα στην ελληνική οικονομία που είναι και σε κίνδυνο, είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις:

«Εκεί, η ελληνική πλευρά έχει έναν πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό και σε αυτόν τον συγκεκριμένο σχεδιασμό χρειάζεται βοήθεια για να τον φέρει σε πέρας. Να μπορούν να πάρουν λεφτά με ένα επιτόκιο που να καθιστά τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ανταγωνιστικές. Διότι όταν η ελληνική μικρή και μεσαία επιχείρηση δανείζεται με 10% και 11%...».

Όπως επεσήμανε, το σχέδιο της κυβέρνησης έχει τρία σκέλη: 

  • Πρώτον, αφορά τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, δηλαδή χρέη που δεν εξυπηρετούνται και θα υπάρχει μία ολιστική προσέγγιση.
  • Δεύτερον, αφορά στις επιχειρήσεις που επιβίωσαν από την κρίση, είναι ενήμερες, αλλά πληρώνουν ένα πολύ υψηλό επιτόκιο. Στόχος είναι να χαμηλώσει το επιτόκιό τους, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές, τόνισε
  • Τρίτος άξονας είναι η εισροή νέων κεφαλαίων. «Είναι διατεθειμένη η γερμανική πλευρά να προσυπογράψει τη συμμετοχή στο δεύτερο υποταμείο που αποτελεί ταμείο παροχής κεφαλαίου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» είπε ο υπουργός.

Για τη φορολογία, ο κ. Δένδιας σχολίασε ότι «είναι κι ένα θέμα το οποίο, εν πάση περιπτώσει, πρέπει να ομολογήσουμε και εμείς και νομίζω και ο κ. Χαρδούβελης το έχει πει ξεκάθαρα, ότι δεν είναι όλα τέλεια όλο αυτό τον καιρό, ότι το μείγμα μεταξύ φορολογίας και διαρθρωτικών αλλαγών…»

Για τα «κόκκινα» δάνεια, ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ότι «έχουμε συζητήσει με τις τράπεζες. Συζητάμε με την Τράπεζα της Ελλάδος, περιμένουμε τις παρατηρήσεις της, έχουμε στείλει μια περιγραφή, όχι κείμενο, στην τρόικα και περιμένουμε παρατηρήσεις. Από κει και πέρα θα συζητήσω με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος έχει κι αυτός βαρύνοντα λόγο, θα παρουσιάσω στον πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση τον σχεδιασμό αυτό και μετά θα πάμε στην ελληνική κοινωνία και θα πούμε "αυτό είναι". Το σχέδιο αυτό δεν είναι σχέδιο με το οποίο κανείς μπορεί να χαρίσει χρήματα σε κάποιον, από την άλλη όμως πρέπει να προστατεύσουμε τον ζωντανό ιστό της οικονομίας».

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι έρχονται αλλαγές στο Πτωχευτικό Δίκαιο και στον Τειρεσία ενώ οι λύσεις που εξετάζονται είναι σε δύο πλαίσια, ένα για τα στεγαστικά δάνεια και ένα για τα επιχειρηματικά. Υπογράμμισε δε, σχετικά με τη διαγραφή των στοιχείων του Τειρεσία, ότι το τραπεζικό σύστημα πρέπει να έχει στοιχεία.