Μικρότερο του αναμενόμενου ποσοστό ανάπτυξης αναμένει η κυβέρνηση της Σουηδίας λόγω της παρατεινόμενης αδυναμίας της παγκόσμιας οικονομίας.

Η σουηδική οικονομία συρρικνώθηκε ελαφρά το πρώτο τρίμηνο και σημείωσε ανάπτυξη γύρω στο μηδέν την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου καθώς ο κρίσιμος εξαγωγικός τομέας της επλήγη από την αργοκίνητη παγκόσμια ζήτηση, ιδίως στην Ευρώπη.

«Μια αδύναμη ανάπτυξη διεθνώς θα σημαίνει κάπως βραδύτερη ανάκαμψη στη Σουηδία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Άντερς Μποργκ.

«Αυτό, μαζί με τις (σχεδιαζόμενες) αυξημένες δαπάνες στο τέλος της επόμενης θητείας της κυβέρνησης, σημαίνει ότι θα πρέπει να ενισχύσουμε τον προϋπολογισμό», πρόσθεσε.

Ο Μποργκ προέβλεψε ανάπτυξη 1,9% φέτος έναντι πρόβλεψης 2,5% τον Ιούλιο. Η ανάπτυξη το 2015 προβλέπεται να φθάσει το 3% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 3,1%.

Είπε πως ο δημόσιος τομέας αναμένεται να καταγράψει έλλειμμα 2,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος φέτος έναντι προηγούμενης εκτίμησης για έλλειμμα 1,6%.

Όμως νέες αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών θα διασφαλίσουν ότι τα δημόσια οικονομικά θα επιστρέψουν σε έναν στόχο για πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ το 2018, είπε. Οι φόροι, η επιβολή των οποίων θα καθυστερήσει μέχρι το 2017-2018 προκειμένου να μην επηρεαστεί η ανάκαμψη της οικονομίας, θα στοχεύσουν τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την εμπορική ιδιοκτησία.