current views are: 1

24 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση12:20

Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και «ερωτεύονται» τους φορολογικούς «παραδείσους»

Οι ανισότητες στην κατανομή του πλούτου, τα τελευταία χρόνια διευρύνθηκαν σε δραματικό βαθμό. 

Δημοσίευση 12:20’
αρθρο-newpost

Οι ανισότητες στην κατανομή του πλούτου, τα τελευταία χρόνια διευρύνθηκαν σε δραματικό βαθμό. 

Οι ανισότητες στην κατανομή του πλούτου, τα τελευταία χρόνια διευρύνθηκαν σε δραματικό βαθμό. 

Οι σούπερ πλούσιοι αυτού του πλανήτη δεν φαίνεται να χαμπαριάζουν από κρίση: Το αντίθετο μάλιστα. Σύμφωνα με έρευνα της Boston Consulting Group, την οποία παρουσιάζει Το Βήμα της Κυριακής, οι  το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, ούτε λίγο, ούτε πολύ ελέγχει το 41% του πλούτου.

Εάν σε αυτούς προστεθεί και το 7,7% των… απλώς πλουσίων, τότε το 8,3% του πληθυσμού, ελέγχει το 83,3% του παγκόσμιου πλούτου. Για να γίνει κατανοητή αυτή η ανισότητα, αρκεί να αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι το 68,7% των απλώς αδυνάτων ελέγχει μόλις το 3% του παγκόσμιου πλούτου.

Και οι πλούσιοι όχι μόνο αυξάνουν τα εισοδήματά τους, αλλά γίνονται και… περισσότεροι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του  Wealth-X Institute οι δισεκατομμυριούχοι από 2.170 το 2013, αναμένεται να φθάσουν σύμφωνα με τους 3.873 το 2020. Οι εκατομμυριούχοι πάλι με εισοδήματα άνω των 30 εκατ. δολαρίων από 199.300 το 2013 αναμένεται να αυξηθούν σύμφωνα με τη Knight Frank κατά 40% φθάνοντας τις 280.000 περίπου αντίστοιχα.

Στις λίστες των Wealth-X και UBS συμπεριλαμβάνονται και 559 έλληνες κροίσοι (με εισοδήματα άνω των 30 εκατ. δολ.), η συνολική περιουσία των οποίων εκτιμάται σε 76 δισ. δολάρια.

Η ερωτική σχέση των κροίσων με τους φορολογικούς παραδείσους

Μάλιστα, οι πλούσιοι έχουν κρυμμένα σε φορολογικούς παραδείσους κεφάλαια αξίας 8,9 τρισ. δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο μισό του ΑΕΠ των ΗΠΑ και στο 14% της παγκόσμιας οικονομίας.

Από την κρίση και τη μεγάλη ύφεση του 2008, οι οικονομικές ελίτ κατάφεραν να υπερδιπλασιάσουν την περιουσία τους, ενώ και στην Ελλάδα της εξαετούς ύφεσης περίπου 16.000 οικογένειες φέρεται να διαθέτουν πάνω από ένα εκατ. ευρώ. 

Από αυτά τα 2,3 τρισ. δολ. είναι τοποθετημένα στην Ελβετία, στο Offshore Banking της οποίας σύμφωνα με διεθνή τραπεζικά στελέχη με γνώση του αντικειμένου, εκτιμάται πως βρήκε καταφύγιο και το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών συμφερόντων κεφαλαίων ύψους 140 δισ. ευρώ που είναι τοποθετημένα στο εξωτερικό σε διάφορα ενεργητικά, εκ των οποίων το 30%-40% εξ αυτών εκτιμάται ότι αφορά βραχυπρόθεσμα καταθετικά προϊόντα.


σχετικα αρθρα