Την εξίσωση του φόρου στα ακίνητα προσπαθεί για ακόμη μία φορά να λύσει το οικονομικό επιτελείο ώστε και να κατευναστούν οι αντιδράσεις αλλά και να μην τεθεί σε κίνδυνο ο στόχος των εισπράξεων.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, εντός της εβδομάδας, θα κατατεθεί στη Βουλή ρύθμιση η οποία θα αλλάξει τον νόμο του ΕΝΦΙΑ.

Τι αλλάζει

Αλλαγές έρχονται στον αριθμό των δόσεων καθώς όσοι οφείλουν πάνω από 50 ευρώ θα έχουν στη διάθεσή τους έξι δόσεις και θα μπορούν να εξοφλήσουν μέχρι τον προσεχή Φεβρουάριο. Παραμένει η πιθανότητα να υπάρξει βελτίωση και οι δόσεις να γίνουν επτά, κάτι που θα κριθεί την τελευταία στιγμή.

Αναπροσαρμογή έρχεται και στον τρόπο υπολογισμού των αξιών για τα ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος. Το ΥΠΟΙΚ, θα θυσιάσει περίπου 168 εκατ. ευρώ από τα βεβαιωθέντα έσοδα του ΕΝΦΙΑ (το αρχικό ποσό είχε ανέλθει στα 3,5 δισ. ευρώ) για να χρηματοδοτήσει την αρχή της ευνοϊκότερης αξίας.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, χάρη στη συγκεκριμένη αρχή θα υπάρξουν μειώσεις φόρου ακόμη και... 97%, σβήνοντας πολλά από τα παράλογα εκκαθαριστικά που προκάλεσαν και τη γενικευμένη αντίδραση.

Ταυτόχρονα αλλάζουν και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, και εάν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ, δεν θα απαιτείται να αποδεικνύουν ότι δεν οφείλουν στα ασφαλιστικά Ταμεία για να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου ή πλήρη απαλλαγή.

Οι διορθώσεις έρχονται, οι αμφιβολίες μένουν

Η υπόθεση ΕΝΦΙΑ δεν τελειώνει όμως για την κυβέρνηση με τη νομοθετική ρύθμιση καθώς ουδείς μπορεί να υπολογίσει πόσα έσοδα θα βεβαιωθούν. Υπάρχουν τρεις «άγνωστοι Χ» στην εξίσωση:

• Πρώτον, δεν μπορεί να υπολογιστεί ποια θα είναι η απώλεια εσόδων από τη διόρθωση λαθών.

• Δεύτερον, κανείς δεν γνωρίζει αυτή τη στιγμή τον αριθμό των δικαιούχων της έκπτωσης.

• Τρίτον, το ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου. Η αύξηση του αριθμού των δόσεων διευκολύνει. Ωστόσο, ο ΕΝΦΙΑ έρχεται να προστεθεί σε άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ είναι ένας φόρος που βεβαιώνεται ηλεκτρονικά, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.