Τα πλούτη των εχόντων, δεν γνωρίζουν κρίση. Αυξάνονται συνεχώς, ανεξαρτήτως οικονομικής συγκυρίας και τα ποσά ζαλίζουν, ενώ οι επενδύσεις των κροίσων... προκαλούν.

Του λόγου το αληθές καταδεικνύει η έρευνα της BCG την οποία επικαλείται το Βήμα της Κυριακής, σύμφωνα με την οποία ο παγκόσμιος ιδιωτικός πλούτος που αφορά μετρητά, καταθέσεις, αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές το τρέχον διάστημα άγγιξε τα 152 τρισ. δολάρια, ένα ποσό που είναι δύο φορές πάνω από το ΑΕΠ του... πλανήτη!

Μάλιστα τα κέρδη αυξάνονται διαρκώς, τον τελευταίο χρόνο μονάχα κατά 15%, ενώ όπως εκτιμάται την ερχόμενη πενταετία θα πλησιάσει τα 200 τρισ. δολάρια.

Ενδεικτικά, καθώς στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού μετατοπίζεται η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, η Κίνα πλέον ξεπερνά ως προς τον ιδιωτικό πλούτο τη Γερμανία και την Ιαπωνία και βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση παγκοσμίως πίσω από τις ΗΠΑ.

Η Βόρεια Αμερική, η Δυτική Ευρώπη και η Ιαπωνία αναμένεται να σημειώσουν την επόμενη 5ετία χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης από την εκτιμώμενη μέση ετήσια παγκόσμια άνοδο 5,4% του πλούτου

Με βάση εκτιμήσεις της Wealth-X, αλλά και στοιχείων της ελβετικής τράπεζας UBS, μεταξύ των χωρών που απέκτησαν περισσότερους δισεκατομμυριούχους τον τελευταίο χρόνο είναι και η Γερμανία, με συνολικά 148 κροίσους, τη στιγμή που στις ΗΠΑ καταγράφονται 515 και στην Κίνα 157 δισεκατομμυριούχοι.

Από την πλευρά της, η Knight Frank εκτιμά πως ο αριθμός των σούπερ πλουσίων αναμένεται να αυξηθεί σε όλες τις περιοχές του πλανήτη, αλλά η τάση σύμφωνα με τις προβλέψεις θα είναι ισχυρότερη στις αναδυόμενες οικονομίες, με την Ασία να έχει μάλιστα τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους καθώς θα παρουσιάσει ισχυρότερη ανάπτυξη από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Τα «πάθη» των πλουσίων προκαλούν

Και εάν τα ποσά που κατέχουν οι πλούσιοι ζαλίζουν, τα πάθη τους, απλά προκαλούν: Τέχνη, αεροπλάνα, ακριβά σπίτια, ταξίδια και γκολφ είναι οι αγαπημένες ασχολίες των κροίσων, ένας αυξανόμενος αριθμός εκατομμυριούχων ανακαλύπτει πως οι πολυτέλειες και οι απολαύσεις της ζωής μπορούν επίσης να γίνουν κερδοφόρες επενδύσεις.

Η τέχνη, το κρασί κτλ., οι αποκαλούμενες και «επενδύσεις πάθους», αυξήθηκαν μάλιστα εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με την Κnight Frank.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, την τελευταία δεκαετία όποιοι από τους πλούσιους αυτού του κόσμου επένδυσαν σε κινεζικά κεραμικά είχαν αποδόσεις 77%, σε κοσμήματα 156%, σε ρολόγια 82%, σε κρασιά 176%, σε αυτοκίνητα 456%, σε γραμματόσημα 250% και σε νομίσματα 227%.

Ο παγκόσμιος δείκτης που αποτυπώνει τις τάσεις στο κρασί (Livex 100) αυξήθηκε κατά 176% τα τελευταία δέκα χρόνια, με την εν λόγω αγορά να γιγαντώνεται, απόρροια κυρίως της αυξημένης ζήτησης από τους πλούσιους της Ασίας.

Από την άλλη πλευρά, αν και το να αγοράζεις τη δική σου αθλητική ομάδα θεωρείται αναμφισβήτητα μία από τις ακριβές «επενδύσεις πάθους», παρ' όλα αυτά 50 από τα μεγαλύτερα αθλητικά κλαμπ του κόσμου ανήκουν σήμερα στους πλούσιους αυτού του πλανήτη.

Η «γεωργραφία» των επενδύσεων

Πρώτη επιλογή ωστόσο θεωρούνται οι πολιτιστικοί σύλλογοι, που ασχολούνται κυρίως με τις τέχνες, τη μουσική και τα μουσεία, ακολουθούν ο τομέας της εκπαίδευσης, καθώς αρέσκονται στο να κάνουν δωρεές σε σχολεία και πανεπιστήμια, και ο χώρος της Υγείας.

Σύμφωνα με έρευνα, οι προτιμήσεις των πλουσίων ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή στην οποία ζουν. Στις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, η Υγεία και ο πολιτισμός συγκεντρώνουν τις περισσότερες δωρεές. Στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, πρώτη στις προτιμήσεις των εκατομμυριούχων είναι η εκπαίδευση.

Σύμφωνα με έρευνα, οι αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι αποτελούν το 60% του πληθυσμού τους, το 20% έχει κληρονομήσει την περιουσία του, ενώ το υπόλοιπο 20% αύξησε την κληρονομιά του.