Την ελπίδα πως η Γερμανία θα διαδραματίσει ρόλο κινητήρα στην «επίπονη» οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη εξέφρασε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, αφήνοντας αιχμές για τις πολιτικές λιτότητας που προωθεί το Βερολίνο.

«Αυτό που είναι, πιστεύω, πολύ σημαντικό για τη Γερμανία, είναι να συμμετέχει με εντατικό τρόπο στην κίνηση ανάκαμψης. Έχει τα μέσα για να το πράξει», δήλωσε η Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε από την Ελβετική Ραδιοτηλεόραση (RTS).

Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, η Γερμανία διαθέτει πράγματι «περιθώρια ελιγμών», όπως έδειξαν οι μισθολογικές διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στη χώρα.

«Διαπιστώνει κανείς ότι κατά τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις εργοδοτικές οργανώσεις προέκυψαν περιθώρια ελιγμών. Πρέπει να ελπίζουμε ότι αυτή η κίνηση θα διευρυνθεί και θα επιτρέψει να δοθεί ώθηση στην ευρωπαϊκή ανάκαμψη», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στη σχέση ανάμεσα στη λιτότητα και την ανάκαμψη, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε πως «εφαρμόζεται πολλή λιτότητα»: 

«Είχαμε μια πολύ ισχυρή διαδικασία δημοσιονομικής σταθεροποίησης στη διάρκεια των 3 τελευταίων ετών. Ευτυχώς το 2014, 2015, αυτή η δημοσιονομική σταθεροποίηση είναι πολύ πιο ασθενής. (...) Αυτή η ρύθμιση μας φαίνεται ικανοποιητική αυτή τη στιγμή. Δεν πρέπει να κάνουμε περισσότερα γι' αυτό».