Στις εναλλακτικές επιλογές της Ελλάδας σχετικά με την προμήθεια φυσικού αερίου αναφέρεται η ιστοσελίδα του περιοδικού Forbes.

Εξετάζοντας το σενάριο η Ρωσία να αποφασίσει διακοπή στην προμήθεια φυσικού αερίου, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία, το Forbes τονίζει πως η Ελλάδα εξαρτάται για «την προμήθειά της σε ποσοστό 60% της συνολικής εσωτερικής ζήτησης από τη Μόσχα»

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Αθήνα «βρίσκεται σε αναζήτηση λύσεων τόσο εκτός όσο και εντός της χώρας, συμπεριλαμβανομένων νέων συμφωνιών προμήθειας, αλλά και πιθανής εγχώριας παραγωγής».

«Αυτό θα σήμαινε μεγαλύτερη έμφαση στην προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και ενίσχυση των αποθεμάτων υγροποιημένου φυσικού αερίου» τονίζει το Forbes, και κάνει σχετική αναφορά στην επιστολή του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη προς τον αρμόδιο Επίτροπο για τα Ενεργειακά, Γκίντερ Έτινγκερ, την περασμένη εβδομάδα, με την οποία η Ελλάδα ζήτησε κάποιες διαβεβαιώσεις ότι θα διατεθεί στη χώρα πλεόνασμα υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Επίσης, διατυπώνεται η άποψη ότι «η αύξηση των αποθεμάτων υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν είναι πιθανό να κάνει μεγάλη διαφορά άμεσα, διότι χρειάζονται και οι κατάλληλες υποδομές».

«Ωστόσο μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα είναι πιθανό να κερδίσει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενεργειακή ασφάλεια των κρατών-μελών της ΕΕ» τονίζει το δημοσίευμα.

Αναφορά γίνεται εξάλλου και στις προσπάθειες της Ελλάδας να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή της «ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από δαπανηρές εισαγωγές, αφενός διερευνώντας την ύπαρξη αποθεμάτων φυσικού αερίου και αφετέρου κάνοντας μια συντονισμένη προσπάθεια να καταστεί κόμβος για τη μεταφορά των προσφάτως ανακαλυφθέντων αποθεμάτων φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, προς την Ευρώπη».