Αντίποινα σε βάρος της τράπεζας Bank of New York Mellon επέβαλε η Αργεντινή, ξαιτίας της άρνησής της να πληρώσει τους κατόχους των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της μετά από σχετική απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που οδήγησε στη δεύτερη χρεοκοπία της χώρας, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Τo Μπουένος Άιρες ανακάλεσε την άδεια για τραπεζικές συναλλαγές στην Αργεντινή που είχαν δύο στελέχη της Bank of New York Mellon, ενώ είχε προηγηθεί η διάταξη που έστειλε η πρόεδρος της χώρας Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα, η οποία αποβλέπει στην αντικατάσταση της αμερικανικής τράπεζας από μία εγχώρια κρατική τράπεζα η οποία θα αναλάβει τον ρόλο του θεματοφύλακα της αποπληρωμής των ομολόγων της χώρας. 

Εκτός από την Αργεντινή, κατά της αμερικανικής τράπεζας στράφηκε μία ομάδα ταμείων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) – μεταξύ των οποίων και το ταμείο Quantum Partners του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος – που δεν έλαβαν τις πληρωμές τόκων για τα αναδιαρθρωμένα ομόλογά τους από την αμερικανική τράπεζα.

Εκπρόσωπος της BNY Mellon δήλωσε ότι η αγωγή «δεν έχει αξία», αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω σχετικά με την υπόθεση. Η αμερικανική τράπεζα έχει σκεφθεί να παραιτηθεί από θεματοφύλακας των αργεντινών ομολόγων, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση αν δεν είναι σε θέση να βρει αντικαταστάτη της, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Καμία άλλη τράπεζα δεν έχει προσφερθεί έως σήμερα να αναλάβει τον ρόλο του θεματοφύλακα για το υπό Η κυβέρνηση της Αργεντινής ζήτησε από τη BNY Mellon και τη Citibank – που είναι επίσης θεματοφύλακας για ορισμένα ομόλογα της χώρας – να μεταβιβάσουν στους ομολογιούχους τις πληρωμές που έκανε η Αργεντινή.διαμάχη χρέος της Αργεντινής.

Αναλυτές δήλωναν ότι οι εξελίξεις αυτές αποτελούν μόλις την αρχή μίας πλημμύρας νομικών διαμαχών και περιπλοκών που προκαλούνται από τη χρεοκοπία της Αργεντινής.