Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Φόρος ακινήτων, λάθος. Οι διορθώσεις του λάθους, ανακοινώθηκαν. Το εγκεφαλικό στους φορολογούμενους, ήρθε.
Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με τον ΕΝΦΙΑ.

Μόλις δύο ημέρες πέρασαν από τις επίσημες ανακοινώσεις δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για τη διόρθωση των λαθών και των... αδικιών στο νέο φόρο ακινήτων, αλλά οι φορολογούμενοι ακόμα δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που τους συμβαίνει.

Εγκεφαλικό Νο 1: Η ανακοίνωση με τις αλλαγές δεν χαροποίησε ιδιαίτερα τους μεγάλους χαμένους του φόρου που δεν είναι άλλοι από αυτούς που έχουν ξενοίκιαστα ή/και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, αφού τελικά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την περίπτωσή τους. Οι όποιες αλλαγές θα έρθουν στο μέλλον σε νεότερη τροπολογία δεσμεύθηκε ο υπουργός Οικονομικών, ωστόσο μέχρι τότε οι ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν κανονικά τους φόρους τους.

Εγκεφαλικό Νο 2: Χθες ανακοινώθηκε επίσημα από το υπουργείο οικονομικών ότι οι δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου αυξάνονται σε έξι, αρχής γενομένης από τις 30 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο στο TaxisNet οι διορθώσεις δεν πέρασαν, με αποτέλεσμα το σύστημα να καλεί τους φορολογούμενους να πληρώσουν δύο δόσεις μαζεμένες έως το τέλος Σεπτεμβρίου!

Από το υπουργείο Οικονομικών έσπευσαν να εκδώσουν διευκρινιστική ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι φορολογούμενοι θα πρέπει στην ουσία να αγνοούν αυτά που βλέπουν και να κάνουν υπομονή λίγες ημέρες προκειμένου να ψηφιστεί η δεύτερη τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, και να εμφανιστεί το νέο δοσολόγιο με τους σωστούς υπολογισμούς.

Τώρα αν αυτό θα γίνει άμεσα και χωρίς νέα λάθη, θα δείξει. Εμείς πάντως όρκο δεν παίρνουμε...