Παρελθόν φαίνεται ότι θα αποτελούν τα τεκμήρια διαβίωσης από το 2015 καθώς η κυβέρνηση φέρεται να προωθεί την κατάργησή τους ύστερα από 36 χρόνια λειτουργίας.

Σύμφωνα με τα Νέα, στην Γενική Γραμματεία Εσόδων γνωρίζουν πολύ καλά τί έχει ο κάθε πολίτης αφού όλα τα οικονομικά δεδομένα των φορολογουμένων είναι καταχωρημένα ηλεκτρονικά και είναι εύκολη η επεξεργασία και η διασταύρωση στοιχείων. Τράπεζες ασφαλιστικές εταιρείες, κλινικές, γυμναστήρια, εταιρείες κοινής ωφέλειας, στέλνουν πλήρη αναφορά ανά τακτά χρονικά διαστήματα στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για κάθε πελάτη τους, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Όλες αυτές οι επιχειρήσεις έχουν υποχρέωση και ήδη από πέρυσι στέλνουν λεπτομερή ονομαστικά στοιχεία για τους πελάτες τους με πλήρη καταγραφή των δαπανών τους.

Παράλληλα οι αρμόδιοι αναφέρουν οι φορολογικοί έλεγχοι έως το τέλος του έτους θα αποκτήσουν χαρακτήρα εξπρές και αναμένεται να φέρουν πολλά στοιχεία στην επιφάνεια.

Συγκεκριμένα, αν κάποιος δηλώνει 8.000 ευρώ εισόδημα, αλλά από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας προκύπτει ότι πληρώνει δόση στεγαστικού, ύψους 500 ευρώ το μήνα, 60 ευρώ το μήνα για κινητό, 100 ευρώ για ρεύμα και νερό και 40 για γυμναστήριο, ο οφειλέτης θεωρείται «ύποπτος». Αυτό γιατί ενώ δηλώνει 8.000 ευρώ για να μπορέσει να «κινηθεί» χρειάζεται 8.400 ευρώ χωρίς τα έξοδα θέρμανσης, διατροφής, ένδυσης κλπ.