Ωφελημένους και χαμένους θα έχουν οι αλλαγές που θα κατατεθούν και θα τεθούν προς ψήφιση στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής» μετά τον σάλο που ξέσπασε από την υπερφορολόγηση περίπου 600.000 ιδιοκτητών ακινήτων λόγω των λαθών που έγιναν, κερδισμένοι θα είναι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός 4.000 οικισμών εκτός αντικειμενικού συστήματος, καθώς και το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων στην Κεφαλονιά.

Αντιθέτως, στους μεγάλους χαμένους παραμένουν όσοι έχουν κενά, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τα οποία, ακόμη και αν ισχύσει η έκπτωση φόρου 20%-30%, και πάλι θα φορολογηθούν αυστηρά. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια με το «χαράτσι» η συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων δεν πλήρωνε ούτε ένα ευρώ φόρο.

Παράλληλα δεν θα υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα οικιστικά ακίνητα που ναι μεν επιβαρύνονται λιγότερο σε σύγκριση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ αλλά οι ιδιοκτήτες τους εξακολουθούν να φορολογούνται βάσει πλασματικών αντικειμενικών αξιών που παραμένουν οι ίδιες από τον Μάρτιο του 2007! Καμία έκπτωση δεν θα παρέχεται και σε όποιον αποφασίσει να πληρώσει εφάπαξ το σύνολο του φόρου. Ενώ στον φόρο εισοδήματος προβλέπεται έκπτωση 1,5% επί του συνολικού πρόσθετου φόρου, στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, είτε πάει κάποιος να πληρώσει ολόκληρο το ποσό είτε σε δόσεις, δεν θα υπάρχει καμία διαφορά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει ώστε στα μέσα Σεπτεμβρίου να έχει γίνει συνολικά νέα εκκαθάριση του φόρου για όλους ώστε η πρώτη δόση να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η έκτη έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Έως τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ανοίξει και το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9. Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις όπως για τα ημιτελή ακίνητα προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης φόρου 60% και για τον επιμερισμό της επιβάρυνσης μεταξύ ψιλής κυριότητας και επικαρπίας.

Παραδείγματα μειωμένου ΕΝΦΙΑ για οικόπεδα σε οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος

  • Οικόπεδο ενός στρέμματος σε ορεινό οικισμό της Ηπείρου. Φόρος πριν από τη διόρθωση του ΕΝΦΙΑ: 150 ευρώ. Φόρος με βάση τις αλλαγές που δρομολογούνται: 6 ευρώ.
  • Οικόπεδο ενός στρέμματος σε οικισμό του Νομού Αχαΐας. Φόρος πριν από τη διόρθωση του ΕΝΦΙΑ: 200 ευρώ. Φόρος με βάση τις αλλαγές που έρχονται: 23 ευρώ.
  • Οικόπεδο 25 στρεμμάτων στην περιοχή Γαϊτάνι στη Ζάκυνθο. Με την αρχική εκκαθάριση ο συνολικός φόρος (βασικός και συμπληρωματικός): 33.500 ευρώ! Με τις νέες τιμές ο φόρος θα πέσει στις 2.100 ευρώ (μείωση 94%).
  • Οικόπεδο 15 στρεμμάτων στον Πύργο. Αρχικός φόρος (κύριος και συμπληρωματικός): 13.500 ευρώ. Φόρος με τις νέες τιμές: 345 ευρώ (μείωση 97%). 

Σημειώνεται, σύμφωνα με το «Βήμα» ότι όσοι έχουν στην κατοχή τους μόνο ένα διαμέρισμα και με βάση το αρχικό εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ τους ήρθε να πληρώσουν π.χ. 500 ευρώ, δηλαδή πέντε δόσεις των 104 ευρώ, με τη νέα εκκαθάριση που θα γίνει το ποσό του φόρου δεν θα αλλάξει. Ο ιδιοκτήτης όμως του ακινήτου θα χρειαστεί να τυπώσει το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα εκδοθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου και θα αναρτηθεί στον λογαριασμό Taxisnet του φορολογουμένου. Οι μηνιαίες δόσεις εξόφλησης του φόρου αντί για πέντε θα γίνουν έξι (86,66 ευρώ τον μήνα). Στην κατηγορία αυτή υπολογίζεται ότι ανήκουν περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ που έχει ήδη καταβληθεί από τους φορολογουμένους θα συμψηφιστεί με τον συνολικά οφειλόμενο φόρο.

Οσοι φορολογούμενοι έχουν διαπιστώσει λάθη στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ γιατί έχουν αναγράψει λανθασμένα κάποια στοιχεία των ακινήτων τους στο Ε9 και καλούνται τώρα να πληρώσουν υψηλότερο φόρο θα πρέπει να περιμένουν να ανοίξει το σύστημα υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων. Το χρονικό περιθώριο που έχουν οι φορολογούμενοι να διορθώσουν τα Ε9 τους είναι έως το τέλος Νοεμβρίου.

Ενα από τα ερωτήματα που θέτουν φορολογούμενοι στις εφορίες είναι και το εξής:

«Στο Ε9 των προηγούμενων ετών είχα δηλώσει μια μονοκατοικία ότι είναι ημιτελής και σύμφωνα με τον νόμο θα έπρεπε να είχα έκπτωση φόρου 60%. Γιατί καλούμαι να πληρώσω το 100% του ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο;».

Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι το πιο πιθανό είναι να μην έχουν επικαιροποιήσει οι ιδιοκτήτες τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου στην εφετινή δήλωση Ε9. Δηλαδή, θα έπρεπε να είχε υποβληθεί Ε9 για το έτος 2014 και να δηλώνονταν από την αρχή στον Πίνακα 1 του Ε9 όλα τα στοιχεία για το ημιτελές κτίσμα προσθέτοντας στη νέα στήλη 32 που προστέθηκε στο εφετινό έντυπο (ειδικά για τις ανάγκες του ΕΝΦΙΑ) τον κωδικό 8 που δηλώνει ότι το κτίσμα αυτό είναι «κενό».

Η παράλειψη αυτή μπορεί να διορθωθεί εκ νέου με διορθωτική δήλωση Ε9 μόλις ανοίξει το σύστημα, δηλαδή από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά, ενώ το ίδιο θα κάνουν και όσοι έχουν ξεχάσει να δηλώσουν τον όροφο καθώς το υπουργείο Οικονομικών σε αυτή την περίπτωση υπολόγισε τον φόρο σαν να βρίσκεται το διαμέρισμα στον έκτο όροφο.