Δυσαρεστημένη και ενοχλημένη εμφανίζει το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ την Άνγκελα Μέρκελ, από τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι με τις οποίες ζητούσε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση από τα κράτη σε μέτρα τόνωσης της δραστηριότητας μάλλον, παρά στις πολιτικές λιτότητας, προκειμένου να αναζωογονηθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Το Σπίγκελ αναφέρει πως τόσο η ιδία η καγκελάριος, όσο και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τηλεφώνησαν την περασμένη εβδομάδα στον πρόεδρο της ΕΚΤ για να τον εγκαλέσουν σχετικά με όσα είπε σε μια ομιλία που εκφώνησε στο Τζάκσον Χόουλ της πολιτείας Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ την 22α Αυγούστου.

Όμως ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης διέψευσε την εκδοχή του Σπίγκελ για τα γεγονότα, τονίζοντας πως «ο ισχυρισμός πως η καγκελάριος εγκάλεσε τον πρόεδρο Ντράγκι δεν αντιστοιχεί στα πραγματικά γεγονότα καθ' οιονδήποτε τρόπο». Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με το τι διεμοίφθη στη συνδιάλεξη αυτή.

Ο Ντράγκι είχε πει σε μια διάσκεψη κεντρικών τραπεζιτών ότι θα ήταν «επιβοηθητικό για τη συνολική άποψη της πολιτικής» που ασκείται στο πεδίο της οικονομίας εάν η δημοσιονομική πολιτική μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο, σε συνδυασμό με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού, η Μέρκελ απαίτησε να μάθει εάν ο πρόεδρος της ΕΚΤ με αυτή του την τοποθέτηση ήθελε να στείλει το μήνυμα πως αλλάζει στάση και δεν επικροτεί πλέον τη λιτότητα στην ευρωζώνη την οποία προωθεί κυρίως η Γερμανία, μεταξύ άλλων.

Το Σπίγκελ γράφει πως ο Ντράγκι υπεραμύνθηκε όσων είπε στο Τζάκσον Χόουλ, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη πως η ΕΚΤ, η οποία έχει μειώσει τα επιτόκιά της σε ιστορικά χαμηλά και έχει προσφέρει ρευστότητα στις τράπεζες ώστε να υποστηρίξει την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, πλέον προσβλέπει σε δημόσια πακέτα μέτρων για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να προωθηθεί η ανάπτυξη και να διευκολυνθεί η προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Ο Σόιμπλε δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως πιστεύει ότι τα σχόλια του Ντράγκι «υπερερμηνεύθηκαν». «Η ΕΚΤ έχει τη σαφή εντολή να εγγυάται την νομισματική σταθερότητα. Δεν έχει εντολή να χρηματοδοτεί κράτη», είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. «Όλοι όσοι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα εντός των ορίων του προϋπολογισμού τους θέλουν να ξεπεραστεί αυτή η γραμμή. Θα ήθελαν να λάβουν (χρηματοδότηση) από την ΕΚΤ», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.